* Fotoğraf: Pixabay
Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), aşırı sıcaklar, kuraklık ve orman yangınlarının etkili olduğu Temmuz 2022'de dünyanın pek çok bölgesinin şimdiye kadar kayıtlara geçmiş en sıcak üç Temmuz ayından birini yaşadığını açıkladı.
WMO, dün (9 Ağustos) yaptığı açıklamada, Temmuz ayında Avrupa kıtasındaki sıcaklıkların 1991-2020 yılları arasındaki sıcaklık ortalamasından yaklaşık 0,4 santigrat derece daha yüksek olduğunu kaydetti.
Temmuz ayında şiddetli bir sıcak hava dalgası ve orman yangınları ile karşı karşıya kalan güneybatı ve batı Avrupa'da ise Temmuz ayında hava sıcaklığının ortalamanın en fazla üstüne çıktığı yerler oldu.
"Tüm bunlar, soğutucu bir etkisi olması gereken La Niña olayına rağmen gerçekleşti" diyen WMO Sözcüsü Clare Nullis, "Bunu bazı yerlerde görsek de dünyanın her yerinde durum bu değildi" dedi.
Nullis'in açıklamasına göre, Temmuz 2022, Temmuz 2019 ve ondan daha sıcak olan Temmuz 2016'dan sadece biraz daha serindi.
Avrupa'da en sıcak 6. Temmuz
WMO'nun da hatırlattığı üzere, Portekiz, Fransa'nın batısı ve İrlanda'da hava sıcaklıkları Temmuz ayında rekor seviyelere ulaşmış, İngiltere'de hava sıcaklığı ise ilk defa 40 derecenin üzerini görmüştü. Galler ve İskoçya'da da günlük hava sıcaklığı rekorları kırılmıştı.
Temmuz ayında ortalama hava sıcaklığının 25,6 derece olduğu İspanya'da bu yıl en sıcak Temmuz ayını yaşadı. 8-26 Temmuz 2022 arasında etkili olan sıcak hava dalgası ise ülkenin şimdiye kadar yaşadığı en şiddetli ve uzun süreli sıcak hava dalgası olarak kayıtlara geçti.
Avrupa Komisyonu'nun Copernicus İklim Değişikliği Hizmetleri'nin verilerini kullanan WMO, Avrupa'nın en sıcak 6. Temmuz'unu yaşadığını doğruladı.
WMO'nun açıklamasına göre, önce güneyde etkili olan sıcak hava, ardından kıtanın kuzeyine doğru ilerleyerek Almanya ve İskandinavya'nın bazı bölgelerinde de sıcaklıkları yükseltmiş, İsveç'te pek çok bölgede şimdiye kadar görülen en yüksek sıcaklıklar kayıtlara geçmişti.
TIKLYIN - Kuraklık ve su kıtlığı: "Avrupa'nın yeni normali"
Buzullar eriyor
Somali Yarımadası'ndan güney Hindistan'a, Orta Asya ve Avustralya'nın pek çok bölgesinde ise sıcaklıklar Temmuz ayında ortalamanın altında seyretti. Gürcistan ve Türkiye de WMO'ya göre genelde daha düşük Temmuz sıcaklıklarının etkili olduğu ülkeler arasındaydı.
WMO'ya göre, Temmuz 2022, Antarktika Deniz buzulunun şimdiye kadar en düşük seviyede olduğu Temmuz ayı oldu. Ortalama seviyeler ile karşılaştırıldığında, buz kütlesi yüzde 7 daha düşüktü.
Kutup Denizi buzulu seviyesi de ortalamaya göre yüzde 4 daha düşüktü. Uydu görüntülerine göre, Temmuz 2022'de kaydedilen buzul seviyesi şimdiye kadar görülen en düşük 12'nci Temmuz buzul seviyesiydi.
Nullis, buzulların "öldürücü bir yaz" yaşadığını söyledi. Alperler'deki buzulların da düşük seviyelerde olduğunu kaydeden Nullis, art arda gelen sıcak hava dalgalarının Avrupa'daki buzullar için kötü haber olduğunu kaydetti. (SD)