Tıpta uzmanlık dernekleri, hekim örgütleri ve çevre derneklerini bir araya getiren Temiz Hava Hakkı Platformu (THH), yazılı bir açıklama yayınlayarak ozon (O3) kirliliğine karşı yetkilileri göreve çağırdı.
Ozon kirliliğinin iklim değişikliğine bağlı artan sıcak hava dalgalarının daha fazla görüldüğü bugünlerde ortaya çıktığını belirten uzmanlar ölümcül olabileceğinin de altını çizdi.
Ozon kirliliği nasıl oluşuyor?
Atmosferin üst tabakalarında (stratosferde) bulunan ozon, güneşten gelen tehlikeli ultraviyole (UV) ışınları süzdüğü için insan sağlığı ve canlı yaşam için faydalı bir gaz. Ancak aynı ozon gazı soluk alıp verdiğimiz yer seviyesinde oluştuğu zaman tehlikeli bir kirletici halini alıyor.
Ozon nedir? Hava kirliliğine neden olan gazlardan biri olan ozon (O3) ve buna bağlı sağlık sorunları yaz aylarında artış gösteriyor. Ozon, solunum yolları hastalıklarına, astım ataklarına, damar tıkanıklığına ve diğer sağlık sorunlarına neden olan önemli bir kirletici. Ozon; farklı kaynaklardan ortaya çıkan kirleticilerin güneş ışığı altında reaksiyona girmesiyle oluşan bir ikincil kirletici. Söz konusu kirleticilerin kaynağın dışında taşındıkları bol güneşli yerlerde de ozon seviyeleri yükselmekte. Bu nedenle ozon düzeyinin bu bölgelerde de izlenmesi gerekir. |
Ozon kirliliği özellikle termik santraller (kömür ve doğal gaz), sanayi tesisleri ve motorlu araçlardan kaynaklanıyor ve sıcak havalarda, güneş ışığı altında reaksiyona girerek ile oluşuyor.
Bu kirleticiler sadece sanayi tesislerinin yoğun olduğu bölgelerde kalmayarak; çoğu zaman nispeten havası temiz olduğu düşünülen tatil yerlerine de hava yoluyla taşınabiliyor ve UV ile reaksiyona girerek ozon oluşumuna neden olabiliyor.
Dünyada her yıl 1-1,5 milyon insan ölüyor
Solunum yollarında tahrişe neden olarak akciğerde ve soluk borusunda iltihap oluşturan ozon, solunum fonksiyonlarını bozuyor ve astım ataklarını tetikliyor.
Ozon ayrıca damar fonksiyonlarını bozarak ve kan basıncını yükselterek kalp-damar hastalıklarında artışa neden olabiliyor.
THH’nin açıklamasına göre, dünyada her yıl 30 yaş üzerinde 1-1,5 milyon kişinin ozon kirliliği ile ilişkili solunum hastalıklarına bağlı olarak öldüğü tahmin ediliyor.
Türkiye’de ise ozon gazının kirletici etkisine dair kabul edilen herhangi bir bilgi ve uyarı eşiği yok.
Ozon kirliliğine karşı önlemler
THH uzmanlarının ozon kirliliğine karşı çözüm önerileri şöyle:
* Havadaki ozon ölçümünün ozon kirliliğine neden olan tüm kirleticiler için ve bütün ölçüm istasyonlarında düzenli bir şekilde yapılması,
* Sanayi ve trafik kaynaklı kirleticileri azaltacak önlemlerin alınması
* Aşırı sıcaklardan kaynaklanan ozon kirliliğinin fazla olduğu durumlarda medya kanalıyla uyarılar yapılması.
Kirliliğe karşı uzman uyarıları
THH’den Çevre için Hekimler Derneği üyesi İstanbul Politikalar Merkezi Kıdemli Uzmanı Dr. Ümit Şahin’in ozon kirliliğine karşı alınması gereken önlemleri şöyle sıralıyor:
* Risk grubunda bulunan özellikle yaşlılar, kalp ve akciğer hastaları ve çocuklar, güneşli ve sıcak havalarda trafiğin yoğun olduğu bölgelerde bulunmamalı
* Aşırı sıcaklarda trafiğin içinde spor yapılmamalı, bisiklete binilmemeli
* Fosil yakıtlardan enerji üretimi azaltılmalı,
* Motorlu taşıtların kullanılmadığı ulaşım biçimlerine ağırlık verilmeli
* Sanayi tesislerinin emisyonları sıkı bir şekilde denetlenmeli
* Havadaki ozonun ölçümü düzenli olarak bütün ölçüm istasyonlarında yapılmalı
* Trafiğin yoğun olduğu cadde ve kavşaklarda gerektiğinde gezici cihazlarla ozon ölçümü yapılmalı ve sonuçlar anlık olarak açıklanmalı
* Halk, ozon kirliliği ve aşırı sıcaklardan kaynaklanan sağlık sorunları hakkında bilgilendirilmeli ve kirliliğin fazla olduğu durumlarda medya kanalıyla uyarılar yapılmalı.
İklim Değişikliğinin sonuçları
Küresel sıcaklıkların fosil yakıt kullanımına bağlı olarak hızla artması, yani iklim değişikliği, fırtına, sel, kuraklık gibi aşırı iklim olaylarının daha fazla görülmesine neden oldu. Sıcak hava dalgalarının da şiddeti ve sıklığı iklim değişikliğine bağlı olarak arttı.
Ozon kirliliği ve aşırı sıcakların aynı risk grupları üzerinde birbirlerinin etkisini güçlendirdiği düşünüldüğünde uzmanlar ozon kirliliğine özellikle sıcak iklimlerde, aşırı sıcakların ve sıcak hava dalgalarının olduğu yerlerde daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.
Temiz Hava Hakkı Platformu hakkındaDoğa koruma ve sağlık alanında çalışan 17 Sivil Toplum Kuruluşu’nun bir araya gelmesiyle Haziran 2015’te çalışmalarına başladı ve aynı yıl Ekim ayında kuruluşunu ilan etti. Platformun önceliği, işletmede ve inşaat aşamasında olan kömürlü termik santrallerin yarattığı hava kirliliği ve çevre sorunlarına bağlı olarak halk sağlığını, temiz hava ve çevre hakkını savunmak. Platform’un bileşenleri: Çevre için Hekimler Derneği, Greenpeace Akdeniz, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER), İş ve Meslek Hastalıkları Uzmanları Derneği (İMUD), Pratisyen Hekimlik Derneği, Türk Nöroloji Derneği, TEMA Vakfı, Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Toraks Derneği (TTD), Yeşil Barış Hukuk Derneği, Yeşil Düşünce Derneği, Yuva Derneği ve platformu destekleyen kurumlar; 350.org, Avrupa İklim Ağı (CAN Europe), WWF-Türkiye. |
(TP)