Fotoğraf:HDP
Hakların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve beraberindeki heyet, “Demokratik Anayasa”, “Yargı Paketi” ve “Demokrasi İttifakı” görüşmeleri çerçevesinde başlattığı ziyaretler sürüyor.
TIKLAYIN - HDP, Demokrasi İttifakı ve Yargı Paketi Görüşmelerine Başladı
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli başkanlığındaki heyet, bugün (27 Ağustos) özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) yöneticileriyle biraraya geldi.
Basına kapalı gerçekleşen görüşme öncesinde konuşan ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Önder İşleyen, HDP’li üç büyükşehir belediyesine kayyum atanmasını eleştirerek, “Halkın demokratik iradesinin gasp edilmesine karşı birlikte durmaya ve dayanışma içinde olmaya devam edeceğimizi ifade etmiş olalım” dedi.
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de şöyle konuştu:
"Savaş politikalarına birlikte dur demeliyiz"
“Türkiye’nin içinde bulunduğu bu kriz girdabından çıkabilmesi, hem siyasi hem ekonomik hem toplumsal bu kriz girdabından çıkabilmesi için demokrasi konusunda bir ittifaka ihtiyaç olduğuna inanıyoruz. Türkiye’deki bütün siyasi partilerin, muhalefet partilerinin ve diğer kurumların bir araya gelip konuşabileceği çözüm arayışında bulunabileceği bir zemine ihtiyacımız var.
“Her şey bütün çıplaklığı ile ortada. Ama bu zihniyete karşı mücadele etmekten başka seçeneğimiz yok. Demokrasi, barış konusunda toplumun tüm kesimleri, tüm siyasi partiler, muhalefet, emekçiler, kadınlar bir araya gelmeli.
"Bir demokrasi zemini yaratmalıyız, bu zeminde bütün farklılıklarımızla; tıpkı Türkiye gibi, bir araya gelerek bir çözüm üretmeliyiz. Başta Kürt meselesi olmak üzere Türkiye'nin tüm sorunlarına çözüm üretmeliyiz, bu gidişata bu darbeci gidişata, bu savaş politikalarına hep birlikte dur demeliyiz.
“12 Eylül Anayasasına mahkûm değiliz"
"Anayasa konusunda hazırladığımız bir strateji belgemiz var. Bu toplum bir anayasa yazmalıdır, Türkiye halkları kendi anayasasını yazmalıdır.
"Eşit yurttaşlık temelinde bir anayasa var etmek durumundayız. 12 Eylül cuntasının yamalı bohça haline gelmiş anayasasına mahkûm değiliz.
“Meclis'i bu inisiyatif almayalı”
“Yargı reformu konusunda da yol temizliği dediğimiz bir dosya sunuyoruz. Türkiye’de yargı eliyle çok geniş bir mağduriyet yaratılmış durumda. Tüm bu mağduriyetlerin bir an önce aşılması için Meclis'i bu konuda inisiyatif almaya çağırıyoruz.
"Ekim ayını beklemeye gerek yok mağduriyet sürüyor, mağduriyet sürdükçe her gün cezaevinde yerinden yurdundan uzaklaştırılmış insanlar açısından büyük acılar yaşanıyor. 'Buna bir an önce son verebiliriz' dedik ama maalesef bu çağrımız da karşılıksız kaldı."
Aktaş: Kayyum, Türkiye halkının iradesinin gasbıdır
Heyet, ÖDP’nin ardından Halkevleri'ni ziyaret etti. Görüşme öncesi yapılan açıklamada konuşan Halkevleri Genel Başkanı Dilşat Aktaş, kayyum atamalarını eleştirerek, şunları söyledi: "Kayyum, Türkiye halkının iradesinin gasbıdır. Kamusal hakların yandaşlara peşkeş çekilmesidir. Aynı zamanda Türkiye toplumsal muhalefetinin Saray rejimi içerisinde yeniden şekillendirilmek istenmesidir.
“Türkiye halkları kayyum karşısında bir kardeşlik tablosunu yeniden çizebilmiştir. Bizler Türkiye’nin dört bir tarafında kayyuma karşı halk iradesini açığa çıkarmaya çalıştık, bundan sonra da birer yurttaş olarak haklarımızı savunmanın gereği ne ise birlikte yapmaya hazırız"
"Rüşvetin belgesi olurmuş"
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de şöyle konuştu:
“Kayyum dönemine ait ne kadar suç varsa mutlaka soruşturulmalıdır. Bunun belgeler ortaya çıkıyor, her yerde yayınlanıyor. Bu belgelere yanıt vermek yerine hala HDP’yi suçlayan, belediye eş başkanlarımızı suçlayan açıklamalar yapılmaktadır.
"Rüşvetin belgesi olur mu? Evet, rüşvetin belgesi varmış ve bu açığa çıktı. Yolsuzluğun belgesi olur mu? Evet, varmış. Bu açığa çıktı, kayyımların yaptığı gasp, talan bütün çıplaklığı ile ortada.
Oluç: TMK, AB standartlarına uygun hale getirilsin
HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ve beraberindeki heyet de İstanbul’da temaslarda bulundu.Heyet, ilk olarak Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’ni (CİSST) ziyaret etti.
Burada konuşan Oluç, önümüzdeki süreçte anayasanın bazı maddelerinde değişikliklerin olabileceğini belirtti ve ekledi:
“Adil Yargılama, infaz yasasındaki eşitsizlikler, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında TMK’da değişiklik azami talebimizdir. TMK, AB standartlarına uygun hale getirilmelidir. Çok sayıda arkadaşımız propaganda maddesinden yargılanıyor. Buna bağlı olarak da anayasada da değişiklik talep ediyoruz. Meclis'te herhangi bir sonuç alınamasa da toplumsal muhalefetle siyasi partilerin buluşmasını önemsiyoruz.”
HDP heyeti daha sonra Göç Araştırmalar Derneği ve Hayvan Hakları Federasyonu’nu (HAYTAP) ziyaret ederek taleplerini iletecek. (RT)