Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Jandarma Genel Komutanlığı'nın talebiyle Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesi'nin bianet.org'un da dahil olduğu 136 adresin erişiminin engellenmesine kararına barolardan sert tepki geldi.
Kararın muhalif sesleri bastırmaya dönük olduğunu ifade eden baro başkanları, hukuki olmayan bir karara yargının alet edildiğini söylediler.
Sağkan: Sansürün çok ötesinde bir karar
Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan: Ortada bir mahkeme kararı varsa; kararın gerekçesi de olmalı. Fakat kararın gerekçesi yok, yani orantılı bir karar olup olmadığını bilemiyoruz. Bu karar hangi haber ya da içerikten kaynaklı alındı. Bunu bilemediğimiz için hukuki bir değerlendirme yapmak mümkün değil.
"Yargı Reform Paketi internete ilişkin başlıklar vardı ve bu başlıklar mevcut hukuk içerisinde de var. Burada zorunlu hallerde sadece erişimin engelleneceği belirtilmişti. Ama şu an karşı karşıya kalınan durum skandalın ötesinde.
"Yüzbinlerce içeriği olan bir haber portalı kapatılıyor. Bu sansürün ve skandalın çok ötesinde bir karar, sansür diyerek geçiştiremeyiz. Bu karar tam olarak, en temel hak özgürlüklerimizin yargı eliyle gasp edilmesidir.
Durakoğlu: Hukuk ayaklar altına alındı
İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu: Tamamen hukuk dışı bir karar. Böyle bir kararın alınması benim için sürpriz olmadı. Bu karar yasanın çıkarılmasının ardından özellikle sitelerin kapatılmasının Sulh Ceza Hakimliği'ne bırakılmasının bir sonucudur. Sulh Ceza Hakimlikleri hakları koruyan değil hakları kısıtlayan bir tutum içerisindedir.
Sitelerin yasaklanmayacağı olsa olsa sadece içeriklerine engelleneceği belirtilmişti. Ama şu an görüyoruz ki; bu söylenenlerin hiçbir karşılığı yok. Halkın haber alma hakkını engellemeye dönük bir karardır. Bu kararla hukuk ayaklar altına alındı.
Yücel: Bu kararların karşısında olacağız
İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel: “RTÜK sansürü gibi son dönemlerde yaşananlar böyle durumun habercisiydi. Baskı altına alamadıkları muhalif sesleri RTÜK sansürü ve bu şekilde içerik engellemeleriyle kontrol altına almaya çalışıyorlar.
Yaptıkları her türlü hukuksuzluğa yargıyı alet ediyorlar. Bu kararın altınada bir hakimin imzası olması bizim için kararı hukuki kılmıyor. Kararın kabul edilebilir yanı yok ve bu şekilde alınan kararların hepsinin karşısında olacağız.
Aydın: Hukuk mekanizması hukuku çiğniyor
Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın: Türkiye basın ve ifade özgürlüğü açısından gün geçtikçe daha da geriliyor. Son olarak 136 erişim engeli kararı ise ibret verici bir durum, kabul etmemiz mümkün değil. Bu hukuksuzluğun mahkemeler eliyle yapılması ise biz hukukçular açısından çok vahim bir durum.
"bianet gibi son derece bağımsız ve tarafsız bir basın kuruluşunun kapatılması da bize gösteriyor ki; kendileri gibi düşünmeyen hiçbir sese tahammülleri yok. Muhalif tüm seslerin bastırılması bir gelenek haline geldi. Hukuk mekanizması hukuku çiğniyor. Biz hukukçular olarak buna alışmayacağız." (RT)