Atölye BİA 2019 programı kapsamında düzenlenen "Temel Gazetecilik Atölyesi" bugün başladı. Atölye 11-18 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek. Atölyeye İzmir, Gaziantep, Erzurum, Manisa, İstanbul illerinin yanı sıra Atatürk Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi gibi üniversitelerden öğrenciler ve mezun 12 kişi katılım sağladı.
"Temel Gazetecilik Atölyesi", gazeteciliğe giriş, habere disiplinlerarası yaklaşım ve ana akım habercilik anlayışını aşmak, Türkiye okumaları, haber fotoğrafçılığı, habercilikte yeni medya kullanımı, hak örgütü ziyareti, editöryal süreçler, haber atölyesi, bianet hak odaklı habercilik deneyimi, gazeteciler için dijital güvenlik ve temel wordpress bilgisi konularını kapsıyor.
Gazeteci Ahmet Tulgar ve gazeteci Demet Bilge Erkasap'la gerçekleşen "Haber Atölyesi" modülünde, yazılmış haber örnekleri incelendi, haberin nasıl kurgulanması gerektiği anlatıldı, gazete manşetleri incelendi.
Haberi hazırlama süreci üzerine sunum yapan Erkasap, "İlk haber kaynağı her zaman gazetecinin kendisidir. Merak etme, soru sorma kişiyi zaten habere yönlendirecektir. Bu unsurlar olmazsa habercilik pek mümkün değildir" dedi.
Ahmet Tulgar, medya ve habercilik üzerinde durarak, "Medya aslında çalışanlarına bir iktidar alanı sağlıyor. Dolayısıyla bu iktidar alanını, sesini duyuramayanların sesi olma noktasında kullanmalıyız. Mücadele etmeyi gerektiren bir alandır gazetecilik" diye ifade etti.
Öğleden sonraki oturumda, katılımcıların haber önerileri üzerinde konuşuldu. Program süresince katılımcılar, Ahmet Tulgar ve Demet Bilge Erkasap ile birlikte yayınlanacak haberleri üzerine çalışacak. (SO)
Ahmet Tulgar hakkında
Gazeteci yazar, 32 sene çok sayıda gazete, dergi ve televizyonda muhabir, yazar, editör ve yayın yönetmeni olarak çalıştı. Şimdi Cumhuriyet Pazar'da yazıyor. Romancı ve öykücü. 14 yayımlanmış kitabı var.
Demet Bilge Erkasap
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. Gazeteciliğe 1996 yılında Ulusal Basın Ajansı'nda (UBA) muhabir (adliye-toplumsal olaylar) olarak başladı. Ardından İntermedya Ekonomi dergisinde yargı muhabirliğine devam etti. 1999'da Radikal Gazetesi'ne geçti. Muhabirlik, istihbarat şefliği ve yazı işleri editörlüğü yaptı. Radikal'ın basılı hayatına son vermesinin ardından Vatan'da bir yıl politika editörü olarak çalıştıktan sonra Hürriyet Gazetesi'ne geçti. Halen Hürriyet'te gündem-politika editörlüğü yapıyor. Ayrıca yaklaşık 1.5 senedir her hafta pazar günleri yayımlanan ve bir konunun dosya olarak ele alındığı Ses Ver sayfasının editörlüğünü yapıyor.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA kapsamında düzenlenecek olan temel gazetecilik programları "Gazeteciliğe Giriş, Haber Fotoğrafçılığı, Hak Odaklı Habercilik, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Barış Gazeteciliği, Yargı Haberciliği, Araştırmacı Gazetecilik, Habercilikte Yeni Medya, Gazeteciler için Görselleştirme Araçları, Dijital Güvenlik" gibi konuları kapsayacak. 2018 yılında başlayan Atölye BİA programı ile Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi, Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, Kürtçe Habercilik ve Çeviri Yapmak Atölyesi, Çevre ve Kent Haberciliği Atölyesi,Yargı Haberciliği Atölyesi ve Gazeteciler için Haber Atölyesi gerçekleştirildi. 2019 yılının ilk programı "Temel Gazetecilik Atölyesi" 11-18 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek. Yıl boyunca temel ve ileri gazetecilik atölyeleri düzenlenmeye devam edecek. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.