Fotoğraflar: Murat Bayram / bianet
Temel Gazetecilik Atölyesi, gazeteci Ahmet Tulgar ve Esra Açıkgöz’ün katılımıyla bugün başladı. Atölye BİA’da gerçekleştirilen eğitime, farklı şehir ve üniversitelerden 13 kişi katıldı. Atölyenin ilk günü, tanışma ve gündemdeki sıcak konuların değerlendirilmesiyle başladı. Rusya’dan alınan S-400’ler, Türkiye’de mültecilerin yaşamları, iklim krizi, özel hayatın gizliliği, eğitim sorunları katılımcıların öncelikli gündem maddeleriydi.
Tulgar: Eğitimden sonra perspektifleri değişiyor
Gazeteci Ahmet Tulgar, 2006’dan beri bu atölyelerde eğitmen olarak katıldığını belirterek, “Çok önemli bir işlevi olduğunu düşünüyorum bu atölyelerin. Kendim zaten görüyorum gelen arkadaşların nasıl bir değişim geçirdiklerini ve önlerinde nasıl yeni perspektifler açıldığını. Birçoğu bunu bizzat kendileri de söylüyorlar. Katılanların bu atölyelere geldiği gazetecilik anlayışı ile burada geçen bir hafta sonrasındaki anlayışı bambaşka oluyor” dedi.
Atölyeler ardından katılımcıların ortaya koydukları gazetecilikle de edindikleri perspektifleri sürdürdüklerine değinen Tulgar, “Kendi internet sitelerini kuran insanlar oldu, bu internet siteleri de Türkiye’nin gündemini belirleyen işler yaptılar. Ortaya güzel işler koydular ve öyle sürdürdüler, o açıdan çok sevindirici” diye konuştu.
Açıkgöz: Eğitimin hak odaklı olması çok önemli
Gazeteci Esra Açıkgöz de “Atölye BİA, başlangıç olarak gerçek anlamda gazeteciliğe hevesli gençlerin gazetecilikle ilgili temel taşları oturtmasını sağlıyor. Hem kendilerini görebiliyorlar hem de haber oluşturma pratiğini gerçekleştiriyorlar. Atölyenin hak temelli olması eğitimlerin en temel noktalarından biri” dedi.
Gündem değerlendirmesi ve haber konularının belirlenmesinin ardından katılımcılar, habere başlamanın ilk adımı olarak kaynak tarama ve yol haritalarını belirlemeye başladı.
Atölyenin 29 Temmuz’a kadar sürecek programı şöyle:
23 Temmuz Salı / Gazeteciliğe giriş Doç.Dr. Esra Arsan
24 Temmuz Çarşamba / Haber fotoğrafçılığı atölyesi Özcan Yurdalan
25 Temmuz Perşembe / Haber kurmak ve görüş almak Gazeteci Uygar Gültekin
26 Temmuz Cuma / Hak odaklı habercilik nedir, nasıl yapılır, örnekleri nelerdir?
Toplumsal cinsiyet odaklı habercilik nedir, nasıl yapılır, örnekleri nelerdir? Evrim Kepenek/bianet
Barış gazeteciliği nedir, nasıl yapılır, örnekleri nelerdir? Gazeteci Murat Utku
Kuşaktan kuşağa gazetecilik hikayeleri Nurcan Akad
27 Temmuz Cumartesi / Editör masası Gazeteci Ahmet Tulgar - Gazeteci Esra Açıkgöz
28 Temmuz Pazar / Farklı mecralara yönelik haber nasıl yazılır? Pınar İlkiz
29 Temmuz Pazartesi / Haber atölyesi değerlendirme & Sertifika töreni
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan programda, Aralık sonu itibariyle sekiz atölye 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi: Gazeteciler İçin Yeni Medya, Gazeteciler İçin Haber, Kürtçe Habercilik ve Çeviri, Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, Çevre ve Kent Haberciliği, Yargı Haberciliği. 2019 yılı Şubat ayında (11-18 Şubat - 20-27 Şubat) iki "Temel Gazetecilik Atölyesi", 27-28 Nisan'da Kürtçe Habercilik ve Çeviri Atölyesi, Mayıs ayında ise Dijital Güvenlik Atölyesi , Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi ve Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi, 14-21 Haziran tarihlerinde de Temel Gazetecilik Atölyesi düzenlendi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.
Ahmet Tulgar Kimdir?
Gazeteci yazar, 32 sene çok sayıda gazete, dergi ve televizyonda muhabir, yazar, editör ve yayın yönetmeni olarak çalıştı. Şimdi Yeni Yaşam gazetesinde Pazartesi Söyleşileri yapıyor ve T24’te yazıyor. Romancı ve öykücü. 14 yayımlanmış kitabı var.
Esra Açıkgöz Kimdir?
1999-2003 arasında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde eğitim aldı. Üniversite ikinci sınıfta Cumhuriyet’te çalışmaya başladı. 2001-2004 arasında Eğitim Servisi'nde, 2004’ten 2015'e kadar Cumhuriyet Pazar Dergi’de muhabirlik yaptı. 2015'ten beri de Hürriyet Gazetesi'nde Eğitim Editörü olarak çalışıyor. Genel Yönetmeni Nebil Özgentürk’ün, editörü Berat Günçıkan’ın olduğu “Yargıdan Türkülere: Ankara Adliyesi’nin Yıllara Uzanan Öyküsü/Belgesel-Kitap” çalışmasında araştırmacı olarak çalıştı. 2010'da “Tank, Tüfek, Cezaevi: 12 Eylül ve Çocukluğum” kitabı Agora Yayınları'ndan, 2014'te nefret suçlarının anlatıldığı "Biz de İnsanız Yavrum Ya!" kitabı İletişim Yayınları'ndan çıktı. Aynı konuya eğilen "Nefret" belgeselinin yönetmenlerinden biri. 2011'de kot taşlama işçilerini anlattığı "Ne umut var, ne hayal; ölüm sadece bize kalan" haberiyle Avrupa Komisyonu bünyesinde verilen Lorenzo Natali Gazetecilik Ödülü’nü kazandı. (Aİ/DB)