* Fotoğraf: TEMA Vakfı
TEMA Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) iş birliğiyle çocuk ve gençlerin iklim değişikliği konusundaki farkındalıklarının artırılmasını hedefleyen “İklim Değişikliği Eğitim ve Farkındalık Projesi”ni gerçekleştirecek.
Mart ayı içerisinde başlayacak proje kapsamında çocuklara karbonsuz yaşam, biyolojik çeşitlilik, sürdürülebilirlik gibi konularda verilecek sınıf içi eğitimlerin yanında proje kapsamında kurulan iklimtema.org adresinden sunulacak materyallerle öğretmenlere de destekleyici kaynaklar sunulacak.
Projede çocukların ve gençlerin iklim değişikliği üzerine derinlemesine düşünmeleri ve yeni yetkinlikler geliştirmeleri hedefleniyor.
Farkındalık etkinlikleri
TEMA Vakfı, İklim Değişikliği Eğitim ve Farkındalık Projesi ile 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında ilkokul, ortaokul ve lise kademesindeki toplam 6 bin çocuğa ulaşmayı hedefliyor. Eğitim uygulamaları Mart ayında başlayacak projenin yıl içinde hayata geçirilecek ‘iklimtema.org’ eğitim portalında öğretmenler için kapsamlı eğitici materyaller yer alacak.
Ayrıca proje kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan farkındalık etkinlikleri kapsamında düzenlenecek iklim değişikliği sunumu, belgesel gösterimi ve iklim söyleşileriyle de bin genç ve yetişkine ulaşılması hedefleniyor.
Bu çalışmalar ile gençler ve yetişkinlerin iklim değişikliğiyle ilgili bilgi edinmeleri, sürdürülebilir yaşam bilinci kazanmaları, iklim değişikliği konusundaki neden-sonuç ilişkisini kavramaları ve iklimi korumak için neler yapabilecekleri konusunda düşünmeleri amaçlanıyor.
TIKLAYIN - UNICEF: İklim krizi aslında bir çocuk hakları krizi
Ataç: Çocukları yeni koşullara hazırlamalıyız
TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, yeni projelerinin çıkış noktasını şu sözlerle anlatıyor:
“Gezegenimiz birbirine sımsıkı bağlı olan doğal sistemler ağından oluşuyor ve yaşam, temel olarak iklime bağlı. Ancak artık tüm bu yaşamsal sistemleri etkileyen ekolojik bir kriz ile karşı karşıyayız. Günümüz çocukları ve gençleri, ilerleyen yıllarda, bu sürecin sonuçlarıyla mücadele etmek, sorunlara yaratıcı ve kalıcı çözümler bulmak zorunda kalacak.
“COP26 İklim Zirvesi ve Paris Anlaşması’nın iklim değişikliği eğitimiyle ilgili taahhütleri de gösteriyor ki ekolojik okuryazarlığın eğitsel bir öncelik olarak ele alınması gerekiyor. Çocukların doğaya yabancılaştığı bu dönemde, onları değişen yeni koşullara hazırlamamız ve eğitim sistemini, bu bağı yeniden kurarak gerekli yetkinlikleri, yaşam becerilerini çocuklarımıza kazandıracak şekilde planlamamız gerekiyor.”
“Hedefimiz çocukların doğayla bağ kurması”
Projeden en büyük beklentilerinin çocukların doğayla bağ kurmasını sağlamak olduğunu da belirten Ataç, şu sözlerle devam ediyor:
“Çocukların, ekolojik okuryazarlık becerileri kazanmak, daha az tüketmek, doğal varlıkları yakından tanımak, atıkları azaltmak, sivil topluma destek için gönüllü olmak gibi sürdürülebilir yaşam becerileri kazanmalarına destek olmayı hedefliyoruz.
“Ancak bu şekilde iklim değişikliğine ve sonuçlarına kalıcı bir çözüm bulabileceğimize ve çocuklarımızın yeni sürece bilinçli bir şekilde uyum sağlayacağına inanıyoruz.”
(TP)