"İş ayrı TEMA yöneticiliği ayrı"
İskenderun'da gazetecilere konuşan Mahir Rende, TEMA genel merkezinde de bazı yöneticilerin 'nükleer santral ihalesi' konusunda oylama yaptıklarını ve oylamadan çıkan sonuç sonrasında ihaleye katılmama kararı aldığını açıklayarak şunları söyledi:
"İş ayrı şey, TEMA yöneticiliği ayrı. Fransa'da da onlarca nükleer santral var. Bunlar halen çalışıyor. Ve hiç bir şey olmuyor. Türkiye'de de pekala bir insan, TEMA yöneticisi de olsa bu ihaleye katılabilmeli.Ama oylamada çıkan sonuç sonrası, ihaleye girilmedi."
Desteğe teşekkür
İskenderun Belediye Başkanı Mete Aslan'ı ziyaret eden TEMA Hatay temsilcisi Mahir Rende, İskenderun temsilcisi Selim Emir Yazar ile vakıf üyeleri, Toprak Yasası'nın çıkarılması için yapılan çabalara verdiği açık destekten dolayı Aslan'a teşekkür etti.
Ziyarette konuşan Yazar, Toprak Yasası kampanyasında 6 bin yurttaşın imzasına ulaştıklarını belirtirken; Rende de tahıl ambarı olarak nitelendirilen ve dünyada kendi kendine yeten ülkelerden biriyken, Toprak Yasası'nın çıkmaması halinde, Türkiye'nin bu özeliğini yitireceğini vurguladı:
"Amacımız, bizi besleyen toprağı korumak."
Mayıs ayında Hatay'da etkili olan seli de anımsatan Rende, 'İki günlük yağışta, 10 yıllık erozyon yaşadık. Toprağı korumak için elimizde yaptırım gücümüz yok. Ama kamuoyu oluşturuyoruz' dedi.
"İmza topluyorsunuz ama..."
İskenderun Belediye Başkanı Mete Aslan ise imza kampanyasına dikkat çekti:
"Biz de imza topladık; üniversite için, il olmak için. Siz de imza topluyorsunuz ama takan yok. O zaman bu imzaları toplamanın da saygınlığı kalmıyor . Ben bıktım artık. Ama projelerinizi destekliyorum."
Gıda mı, akıl mı yetersiz?
ABD'den gelen Kemal Derviş'in ülkemizde bakan yapılmasını da eleştiren Mete Aslan, şöyle konuştu:
"Ülkemiz gıda olarak mı yeterli değil, akıl olarak mı? Aklımız kendi kendimizi yönetmeye yeterli değil demek ki... Kemal Derviş niye geldi? O zaman gelmezdi." (NU)
TEMA Hatay Temsilcisi Mahir Rende: Anlatımım çarpıtıldı
TEMA Hatay İl temsilcisi Mahir Rende önceki günkü sayımızda yayınlanan, "Bunlar ne biçim çevreci” başlıklı ve Rende'nin nükleer santralle ilgili görüşlerine yer veren haberdeki ifadelerin kendisine ait olmadığını söyledi.
Rende'nin bu açıklamaları yaptığı esnada orada bulunan meslektaşlarımız, Mürsel Seher (CHA İskenderun ve Güney Gazetesi muhabiri). Eda Balta (Tosyalı TV muhabiri), Murat Oğuz Boşnak (Tosyalı kameramanı), açıklamanın kendi yanlarında yapıldığını ve Ses Gazetesinde yazılanların tamamen doğru olduğunu ifade ettiler.
Yine konuyla ilgili gazetemizi, Antakya, İskenderun ve Samandağı'ndan arayan ve TEMA sempatizanları olduğunu söylenenler, gazetede yer alan ifadelerin TEMA'yı değil Mahir Rende’nin şahsını bağlayacağını ifade ettiler.
İskenderun/SES
TEMA Hatay temsilcisi Mahir Rende, gazetemizin dünkü nüshasında yayımlanan ve kendisinin görüşlerine yer verilen "bunlar nasıl çevreci?" başlıklı haberin asılsız olduğunu öne sürdü. Rende, gazetemize gönderdiği yazılı açıklamada, 'Haber, tamamen ağzımdan çıkanlar –olmadığı halde yazılmış bir haberdir.
Benim anlatımımı tamamen çarpıtan muhabir arkadaşın sorduğu sorulara verdiğim cevapları iki defa anlatmama rağmen yine anlamadığını ifade ederek, konuşulanları üçüncü defa anlattım” ifadesine yer verdi.
Toplantıda hazır bulunan üç ayrı gazeteci olayı çarpıtan kişinin Mahir Rende'nin kendisi olduğunu ve haberde-yazıların da konuşulan ve Rende'ye ait ifadeler olduğunu söylediler.
TEMA Temsilcisi Rende, gazetemize dün gönderdiği açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "SES Gazetesi Yazıişleri Müdürlüğü'ne; Gazetenizin 6 Haziran tarih ve 3320 sayılı nüshasında şahsımla ilgili 'Bunlar nasıl çevreci” başlıklı haber, tamamen ağzımdan çıkan laflar olmadığı halde yazılmış bir haberdir. Sözkonusu olayın geçtiği İskenderun Belediye Başkanı Mete Aslan’ı ziyaretimizden özel kalem odasında sohbet sırasında meydana gelmiştir.
Benim anlatmalarımı tamamen çarpıtan muhabir arkadaşımızın sorularına verdiğim cevapları iki defa anlatmama rağmen yine anlamadığını ifade ederek, konuşulanları üçüncü defa anlatmama rağmen arkadaşınızın anlamaması ve aklından geçenleri yazması benim son derece üzülmeme yol açmıştır. Konuşmamda nükleer santrallerin ne yanındayız ne karşısındayız dememe rağmen TEMA'nın görüşlerini ifade ettim.
TEMA’nın nükleer enerjiyle ilgili görüşümüz açıkça ortada iken, muhabir arkadaşımızın sadece sansasyon yaratmak için mi böylesi bir başlığı kullanmış olması, gazetecilik ahlakına uyacağı kanısında değilim. TEMA olarak nükleer enerjiye yönelik görüşümüz, 'Ülkemiz nükleer enerji çöplüğü olmaya layık değildir' şeklindedir.
Ayrıca altı yıldır TEMA Vakfı Gönüllü İl Temsilcisi olarak çevreye ne gibi hizmetler verdiğimizi kamuoyu tarafından bilinmektedir. Ayrıntıları öğrenmek isterseniz uygun bir zamanda buyurun misafirimiz olun. Habere ilişkin açıklamamı gazetenizin aynı sahife ve sütununda yer almasını rica ederken, TEMA'nm resmi görüşüne yer verirseniz ayrıca memnun olurum. Saygılarımla.
Mahir RENDE TEMA Vakfı Hatay Gönüllü İl Temsilcisi"
Gazeteciler ne diyor?
Rende'nin konuşmalarına sadece gazetemiz muhabiri tanık olmadı. Görüşmelerde gazetemiz muhabirinin dışında, CHA İskenderun ve Güney Gazetesi muhabiri Mürsel Seher, Tosyalı TV muhabiri Eda Balta ile Tosyalı TV kameramanı Murat Oğuz Boşnak.
Bu gazetecilerse haberde Rende'nin ifadelerine yer verildiğini ve ortada bir çarpıtma var ise bunun Mahir Rende'nin yaptığını söyledi.
Eda Balta (Tosyalı TV muhabiri): SES Gazetesi'nde yer alan haber doğru ve uydurma da değil. Rende bunları açık açık söyledi, bizlerde oradaydık. Ortada bir çarpıtma var ve çarpıtan da TEMA temsilcisi Mahir Rende'dir. Keşke biz de kameramızı açsaydık. İfadelerini yalanlayan Rende, temsilciliğini yaptığı TE-MA'nın üyelik formunda neler olduğunu dahi bilmiyordu ve habere konu olan yerde, vakıf dergisine bakarak öğrendi
Murat Oğuz Boşnak (Tosyalı TV kameramanı): Haberde yazılanları söyledi. Bizlerde oradaydık ve duyduk. Hatta konuşmalarını sorularla açmak istedim. Çünkü bende bir TEMA temsilcisinin dediklerine anlam veremedim.
Rende, dediklerini inkar ederek, tamamen çarpıtıyor. Nükleer santralle ilgili bölümde Fransa Örneğini verirken, "Fransa bunu tedbirini alarak uyguluyorsa, bizde de alınır" diye de söyledi. Orada yaptığı açıklamalarının da TEMA'nın kuruluş ve varlık amacı ile çelişen durum taşımakta olduğuna inanıyorum.
Mürsel Seher (CHA İskenderun ve Güney Gazetesi muhabiri): Rende o konuşmayı yaptı. Ben de oradaydım. Haberde yazılanlar, Rende'nin ifadelerini kapsıyor. Olayı çarpıtan kurum, gazetede değil. Gazete, haberinde orada yapılan konuşmalara yer verdi.
Rende, TEMA'nın düşüncelerini yazılı gönderdi
Mahir Rende temsilciliğini yaptığı TEMA'nın nükleer enerji ile ilgili düşüncesini, vakfın yazılı bülteninde yer alan şekli ile de gönderdi. Buna göre, TEMA'nın, nükleer enerji konusundaki düşünceleri şöyle:
"Ülkemiz nükleer enerji çöplüğü olmaya layık değildir!
Odaklandığı ana konular Türkiye'de çölleşmeye ve ormansızlaştırmaya karşı mücadele verme, doğa) varlıklarımızı ve tarım alanlarımızı korunak olan TEMA Vakfı, enerji konularım genelde uzmanlık alanı dışında görmekte ve bu konularda çalışma yapmaktadır.
Ancak, Türkiye'de nükleer santral inşaatı yeniden gündeme geldiği şu günlerde konuya kayıtsız kalamazdık. Böyle bir santralin ihale aşamasına gelmesini Türkiye için talihsiz bir gelişme olarak görüyoruz. Ülkemizin kalkınması için enerji yatırımlarının gereğinin bilincinde olan TEMA Vakfı, bu yatırımların mümkün olduğunca doğal varlıklarımıza zarar vermeyecek projelere yönelinmesinden yanadır.
Bu projelerin, öncelikle yerli enerji kaynaklarımız kullanılarak doğa dostu yöntemler ile oluşturulması gözardı edilmemelidir. TEMA Vakfı daha önce açıkladığı gibi Türkiye'de nükleer santrallerin inşaatına karşıdır, çevreye telafisi zor risk taşımaya devam ettiği için kalkınmış ülkelerin terketmeye başladıkları bir teknolojinin ülkemize taşınmasına karar vermeden önce konunun tekrar ve ciddiyetle irdelenmesinde yarar görmektedir.
Türkiye çöl olmasın!" (GG)