Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 18 Kasım 2018 Pazar günü belli bir limitte indirme işleminin ardından internet hızının düşmesine neden olan “Adli Kullanım Kotası”nın 1 Ocak 2019’dan itibaren uygulanmayacağını açıkladı.
Açıklamanın ardından Türk Telekom kendi sitesi üzerinden yeni fiyatlandırmasını duyurdu. Fiyatlandırmada başlangıç paketinin 4 Mbps’ye kadar hız vermesi dikkat çekiyor. Fiyatlandırma listesinde 4 Mbps‘lik hız için ilk 12 ay 59,90 TL ücret belirlenirken, ikinci 12 ayda da kullanıcılar 69,90 TL ödeyecek. Paket hızları 6 Mbps, 8 Mbps, 16 Mbps… diye devam ediyor. 100 Mbps‘ye kadar hız tanıyan limitsiz paket ise ilk 12 ay 336,90 TL, takip eden ikinci 12 ay ise 346,90 TL fiyatla öne çıkıyor.
"Fiyatlar arttı"
İnternet fiyatlarının yüksek olmasına kamuoyunun bütük bir kısmı tepki gösterirken, Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Başkanı Yusuf Ata Arıak pazar payı yüzde 62 olan Türk Telekom’un altyapısını paylaşmayarak tekelci bir pazara yol açtığını belirtti. Arıak, 1 Ocak 2019’dan itibaren yüzde 100’ün üzerinde zamlı olacak tarifelerle ilgili şunları söyedi:
“Türk Telekom sadece perakende fiyatları değil, toptan fiyatları da artırdı. Bu yüzden Türk Telekom’dan fibernet hizmeti alan operatörlerin hareket alanı iyice daraldı. Onlar da internet fiyatlarını artırmak zorunda kalacak.”
‘Herkesi cezalandırdılar"
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu’nun Adil Kullanım Kotası’nı kaldırma sebebinin yüksek hızlı internetten herkesin yararlanmasını sağlamak olduğunu söyleyen Arıak, fahiş fiyatlar nedeniyle herkesin düşük fiyatlı internete ‘mahkum edildiğini’ söyledi.
İnterneti çok yoğun kullanan kesimin yüzde 1’e denk geldiğini ve bunların da tespit edilebildiğini ifade eden Arıak, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu’na bu kesime yönelik tedbirler alınması için ısrar ettiklerini ama kurumun kendilerini dinlemediğini belirtti.
Adil Kullanım Kotası nedir?
Örneğin 20 mbps indirme hızıyla 10 GB’lık internet paketi satın alan bir kullanıcı 10 GB veri indirme limitini aşarsa, 20 mbps indirme hızı otomatik olarak 3 mbps’ye düşüyor ve bir sonraki fatura dönemine kadar 3 mbps hızla internet kullanıyor.
Türkiye Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından zorunlu kılınan bu uygulamanın amacı eşit ücret ödeyen kullanıcılar arasında eşitliğin sağlanmak istenmesiydi. (EMK)