TV kapatma haftası
Dünyada televizyonun tuzağına ilk olarak ve en yaygın biçimde düşen Amerika içinde bazı sivil gruplar, şimdi bu tuzaktan kurtulmayı amaçlayan eylemlerin öncülüğünü yapıyorlar. Bu eylemlerden en dikkat çekici ve en yaygın olanı ise "TV-Turnoff Week" yani "TV Kapatma Haftası".
Kapat, bak neler olacak!
Bu eylemin temel amacı insanların yılda bir hafta için de olsa televizyon karşısında harcadıkları zamanı azaltmak ve insanların zihnine daha faydalı şeyler yapabilecekleri anlayışını yerleştirebilmek. Bu haftayı düzenleyenler ve destek verenler, insanlara şu mesajı aktarıyorlar: "Sadece bir haftalığına televizyonunu kapat; sonra gör bak neler olacak!"
1995'dan beri kapatılıyor
TV Kapatma Haftası ilk olarak 1995 yılında kutlanmaya başlandı. Daha ilk yılında bu faaliyete 45 bin okul ve 8 milyondan fazla insan katıldı. Bu uygulamayı organizeli olarak ilk başlatan ise sonradan TV-Turnoff Network (TV Kapatma Ağı) ismini alan TV-Free America (TV'den Bağımsız Amerika) isimli özel bir kuruluş. Bu kuruluş faaliyetlerinde kâr amacı gütmüyor; herhangi bir siyasî eğilimi yok. En önemli faaliyet alanı ise, başta çocuklar olmak üzere insanların televizyon başında mümkün olduğunca az zaman geçirmelerini sağlayabilmek. 1995 yılından beri TV Kapatma Haftasına doğrudan katılan Amerikalıların sayısı ise 25 milyon civarında.
Hayatın düğmesini aç
TV-Turnoff Network'ün çok çarpıcı bir sloganı var: "Turn off TV - Turn on Life!" Yani, "Televizyonun düğmesini kapat, hayatın düğmesini aç!" TV Kapatma Haftası Amerika'da doğduktan sonra diğer ülkelere de yayılmaya başladı. Fakat bu eylem şatafatlı bir biçimde duyurulma imkânından yoksun.
TV'ler kampanyayı tanıtmıyor
Bir defa, televizyonlar bu eylemle ilgili ne bir haber yayınlıyor, ne de reklam kabul ediyor. Zaten bu eylemi örgütleyen gruplar büyük sermaye sahibi olmadığı için, bir tanıtım kampanyasına ayıracak geniş imkânları yok. Bununla beraber, hareket derinden derine yayılıyor ve çeşitli ülkelerde kendisine tutunacak bir zemin buluyor.
RTÜK anketi : "Televizyonsuz olmuyor"
Türkiye'de Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) yaptığı kamuoyu araştırmalarına göre, ülke olarak durumumuz hiç de iç açıcı değil. "Televizyonkolik" olma açısından Amerikan halkının belki en yakın takipçisi olmaya adayız. Aile bireylerinin televizyon izleme gün ve saat alışkanlıklarına ilişkin 5 bin 360 kişiyle yapılan anket sonuçlarına göre Türkiye'de insanlar ortalama 4 saate yakın televizyon seyrediyor. 5 saatin üzerinde televizyon seyredenlerin oranı ise yüzde 20.
Türkiye'de rutin iş
Bugün pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye'de televizyon olmayan ev neredeyse yok gibi. Özellikle büyük şehirlerde, evinde bulunduğu zaman diliminde insanımızın yaptığı en rutin işlerin başında televizyon seyretmek geliyor. Hatta televizyonla bütünleşmiş bir yapımız var. Bu durumdaki bir insandan veya aileden televizyonunu kapatmasını istemek, bebekten sütü esirgemek gibi algılanıyor. Çünkü insanımız artık televizyonsuz eğlenemez, televizyonsuz gülemez, televizyonsuz yemeğini dahi yiyemez, kısacası televizyonsuz yaşayamaz hale geldi, yahut getirildi!
TV tembellik ilişkisi
Televizyona bu derece bağımlılığın altında yatan sebeplerin başında tembellik geliyor. Aslında tembellik televizyon seyretmenin hem sebebi, hem sonucu. Bir kere televizyonun başına geçince gerisi geliyor.
Televizyonunu Bir Hafta Kapat
Gönüllü bir organizasyon olan Tv Free Amerika insanları bir hafta boyunca televizyon izlememeye davet ediyor. 1995 yılında başlayan kampanyanın bu sene 22-28 Nisan 2002 günlerinde tüm dünyada gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.
Ticari amaç gütmeyen Tv Free Amerika, yetişkinlerin ve çocukların daha az televizyon seyrederek daha sağlıklı bir yaşama ve toplum yapısına sahip olmasını amaçlıyor.
Yıllık 400.000 Dolar civarında bütçesiyle bu kuruluş gelirlerinin üçte ikisini bağışlardan ve kendi ürünlerinin satışından elde ediyor. Kuruluşun ilgi çekici iki etkinliği var: Televizyon Kapatma Haftası (Tv-Turnoff Week) ve Az Televizyon Çok Okuma! (More Reading Less Tv) kampanyası. (EÖ/BB)