Almanya'nın Frankfurt kentinde, 2002 Ocak ayında düzenlenecek olan Tekstil Ürünleri Fuarı öncesinde bir açıklama yapan Tekerekoğlu Tekstil Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Tekerekoğlu, bu gidişata "dur" denmesi gerektiğini söyledi.
Cemal Tekerekoğlu, Türk firmalarının yurtdışında biribirleriyle rekabeti nedeniyle, ihracattan elde edilen döviz kazançlarının önemli ölçüde kayba uğradığını belirterek, "Sanayicilerin yurtdışındaki bu rekabeti önlenemezse, tekstilde birçok firma için gelecek aydınlık görünmüyor" diye konuştu.
1 metre tül: 3 Dolardan 1.2 Dolara...
1996 yılına kadar yurtdışına ihracat yapan firmalarda rekabetin kaliteye dayalı olduğunu anlatan Tekerekoğlu, son durumla ilgili olarak şu noktaları vurguladı:
* 1996 yılında Almanya'daki Heim Tekstil Fuarı'nda vual tülün metresini dünya piyasalarına 3 dolardan sattık, ülkemize milyarlarca dolar kazandırdık.
* Aynı ürünü 1997 yılında, bu kez müşterilerimize 2.20 dolara pazarladık. 1998 yılında, aynı ürün 1.60 dolara satıldı.
* 1999'da ise, rekabette ipler tamamen koptu, vual tül 1.30 dolara satıldı.
* Bu kötü rekabetten dolayı ülkemize yurtdışından gelen döviz miktarı yüzde 55 civarında düştü.
* 2002 Ocak ayında vual tülün metre fiyatı dibe vurdu. Biz Ocak 2002'de Heim Tekstil Fuarı'nda 1996'da 3 dolardan pazarladığımız ürünü, bu kez 1.20 dolardan dünya piyasalarına pazarlayacağız.
Bankalar Ezdi Acısı Yurtdışında Çıkıyor
Tekerekoğlu, ihracatta 1996 ile 2002 arasında bir metre tülde dolar bazında zararın yüzde 64 oranında olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Türkiye'nin tekstilde dünyanın önde gelen ülkelerinden biri. Ülkenun dört bir yanına dağılmış modern tesisler, son yıllarda yüksek faizler altında ezildi. Sonuçta, sıkışan Türk tekstil ihracatçısı, uluslararası piyasalarda çirkin rekabet içinde buldu kendisini...
Fransız ve İtalyanlar Bizim Ürünleri Satıyor
Amerika'dan Çin'e, Rusya'dan Orta Asya Cumhuriyetleri'ne, Avrupa'dan Ortadoğu'ya ve Uzakdoğu'ya ürün pazarladıklarını anlatan Tekerekoğlu, "Bizden (Elegant markalı) ürünlerini alan Fransızlar, Portekizler ve İtalyanlar, ürünlerimizi üçüncü bir ülkeye satıyorlar. Kalite açısından bazı Türk firmaları bizimle aynı konumda. Ancak yanlış rekabet, hem sanayicilerin hem de ülkenin elde ettiği döviz miktarını önemli derecede düşürüyor" dedi.
Ekonomik krize rağmen rekabetin önlenmesi konusunda umudunu koruyan Tekerekoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu ülke bizim, ama lütfen gerek devlet gerekse bankalar bu konuda bizlere desteğini artırsınlar."
Heim Textil Fuarı İstanbul'da Kurulur
Yıllarca Almanya'daki Heim Tekstil Fuarı'nda ürün pazarladıklarını belirten Tekerekoğlu, dünden bugüne baktığında durumu şöyle görüyor:
* 1985'te Heim Tekstil Fuarı'na gittiğimizde ürün pazarlamak için kapısını çaldığımız İngiliz, Alman ve Fransız firmaları Türk olduğumuzu öğrendiklerinde yüz mimikleri değişir ve bizlerle pek muhatap olmak istemezlerdi.
!* Yıllar sonra aynı insanlar mal almak için kapımızı çalmaya başladılar.
* Ülkemizdeki kaliteli üretimle bizler bu gururu yaşatıyoruz. Eğer Türkiye'deki tekstilciler, rekabeti ortadan kaldırırlarsa, iddia ediyorum 3-5 yılda Heim Tekstil Fuarı İstanbul'da kurulur. (NU)