2 Eylül 2004 tarihinde meydana geldiği öne sürülen olayın, A Blok'ta yatan Nail Karayel adındaki KONGRA-GEL yanlısı tutuklunun dövülerek tek kişilik hücreye götürülmesi ile başladığı, tutukluların bu duruma tepki göstermesi üzerine koğuş ve hücrelerin basıldığı kaydedildi.
Söz konusu olay, Avukat Hacer Çekiç'in hafta sonu müvekkilleriyle görüşmesi sırasında onaya çıktı. Görüşme sırasında tutuklular, kendilerine saldırıldığı haberini Av. Çekiç'e iletirken, olan bitenin Cezaevi 1. Müdürü Sami Yıldız'ın kontrolünde düzenlendiğini iddia ettiler. Olaya Cezaevi 2'nci Müdürü Hasan Bıyık'ın da katıldığı belirtildi.
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Av. Hacer Çekiç, saldırının onlarca gardiyan eşliğinde gerçekleştiğini ve çok sayıda tutukluya işkence yapıldığının kendisine iletildiğini söyledi.
Söz konusu saldırı sonucu İsmail Barış, Bülent Kudiş, Habip Çiftçi, İbrahim Kanat, Kenan Günay, Erol Avcı, İrfan Aktaş, İsmet Sayman ve daha birçok tutuklunun vücutlarının çeşitli yerlerinde darp ve işkence izleri bulunduğunu vurgulayan Av. Çekiç, "Yine 9 Eylül 2004 tarihte de C Blok'ta yatan Baki Karayiğit, Rıdvan Erdem ve Erhan Polat'ın bulunduğu odaya 1. Müdür Sami Yıldız'ın kontrolünde saldırı düzenlenmiş ve bu tutuklular da dövülmüştür. Tek kişilik hücrelere götürülen tutukluların bazıları aynı gün yeniden odalarına geri getirilmiş. Bu da saldırının amacını ortaya kaymaktadır" dedi.
Tutuklular açlık grevinde
Cezaevinde halen gerginliğin sürdüğünü belirten Çekiç, görüşme yaptığı sırada da saldırı yapıldığını müvekkilleri aracılığı ile öğrendiğini söyledi.
Saldırıyı düzenleyen infaz koruma memurlarının birbirlerine kod isimlerle hitap ettiğini öğrendiğini belirten Çekiç, buna karşılık tutukluların açlık grevi ve geçici eylemler başlattığını söyledi.
Av. Hacer Çekiç "Görüşme esnasında müvekkillerimin bana aktardıkları kadarıyla başka odalara saldırı düzenlendiğim öğrendim. Bir hukukçu olarak görüşme yaptığım sırada saldırı yapıldığını duymak beni son derece ürküttü. Tutuklu ve hükümlülerin can güvenliği bulunmamaktadır. Bu nedenle 'işkenceye karşı personeli eğitiyoruz' açıklamasını yapan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'yu ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek'i cezaevinde inceleme yapmak üzere davet eden tutuklu ve hükümlüler, yasaların cezaevlerinde ne kadar uygulandığını bir de cezaevlerinde görmelerini istiyor" şeklinde konuştu.
Cezaevinden destek çağrısı
TBMM'ye kısa süre içinde götürülmesi beklenen Ceza ve Tedbirlerin İnfazı Hakkındaki Yasa'nın tutuklular tarafından kabul edilmediği hatırlatmasında bulunan Av. Çekiç, tutuklu ve hükümlülerin, meşru direnme haklarını kullanmaya hazırlandıklarına vurgu yaptı. Çekiç, tutuklu ve hükümlülerin, insan hakları dernekleri, Barolar ve tüm demokratik sivil toplum kuruluşlarını cezaevlerine destek vermeye çağırdığını aktardı.
Av. Çekiç, "Cezaevlerinde yapılan operasyonlarda hak ihlalleri sistematik şekilde devam ediyor. Bu politikaya dur demek için herkesin duyarlı olması gerekiyor" diye konuştu.
Bu arada bütün girişimlerimize rağmen gerek cezaevinde yaşananlara ilişkin ortaya atılan iddialar gerekse kendileri hakkında söylenenler konusunda ne Cezaevi 1. Müdürü, ne de 2. Müdürü'ne ulaşmak mümkün olmadı.
Başsavcıdan inceleme
Tutukluların aileleri aracılığı ile yaptığı açıklamada ise, şunlara yer verildi: "Ring araçlarında çete suçluları ve itirafçı kişilerle aynı bölümlere konulmaktayız. Can güvenliğimiz tehdit altındadır, itiraz ettiğimizde askerler bize 'Sizin can güvenliğinizden bize ne' diyerek hakaret edip saldırmaktadır. Diğer F tiplerinde verilen birçok zaruri eşya ya da olanak burada yasaklanmıştır. Aynı odadakilerin bile ortak mektup ve dilekçe göndermeleri yasaktır, infaz hakimliği adeta cezaevi idaresinin yasaklarını onama kurumuna dönmüştür."
Bu arada, söz konusu baskılarla ilgili olarak A Blok'taki tutukluların yaptığı suç duyurusu üzerine Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcısının cezaevinde inceleme yaptığı öğrenildi. Yayına hazırlandığımız sırada devam eden incelemeye ilişkin C Blok tarafından da benzer bir başvurunun yapıldığı bildirildi.