Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde, şarap işletmecileri ile üzüm üreticisi kooperatifleri bir araya gelerek toplantı yaptı.
Şarap üreticileri maliyet yükünden yakınırken, üzüm üreticileri de şarap üreticileri ile bir araya gelememekten dertli.
Mürefte Beldesi'nde yapılan toplantıda Tekirdağ Tarım Kooperatifleri Birliği Başkanı Ramazan Demirkıran, toplantı için bölgedeki tüm şarap firmalarını bilgilendirdiklerini ifade ederek firmaların ilgi göstermemesi üzücü olduğunu söyledi.
Mürefte Belediye Başkanı İlhan Koçer, şarap üreticilerinin üzüm üreticilerinin örgütlenmesinden rahatsız olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Eskiden üzüm üreticileri bir araya gelemiyorlardı, şarap firmaları istediği fiyata üzüm alıyor, ödemeleri kendileri belirliyorlardı. Şimdi devreye kooperatifler girdi. Üzüm üreticisini temsilen fiyatlar belirlenmesi için toplantı düzenleniyor, ama şarap firmaları ortada yok.”
"Diğer ülkelerle nasıl yarışalım"
Şarap üreticilerinden Melen Şarapçılık Sahibi Cem Çetintaş, şarap firmaları ile üzüm üreticilerinin kol kola olmak zorunda olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
"Bağcılıkta en az sizin kadar uğraşıyorum. Çok zor ve dertli bir iş. Bulgaristan’da mazot 2 lira 20 kuruş, Türkiye’de 4 lira, ben nasıl ucuza mal edeyim. Tarım ilaçları girdilerinin hepsinin maliyeti farklı. Gümrükten giren ürüne ödenen ÖTV benim ürettiğim ürünün ÖTV'si ile aynı. Onun üretim maliyeti düşük. Ben ihraç ederken devlet bana bir lira destek vermiyor. Ama Fransa devleti, Türkiye'ye satılan şaraba 1 euro destek veriyor. ÖTV'sini kapıda kendi hükümeti ödüyor. Nasıl başa çıkalım onlarla. Biz 30 milyon litre şaraptan konuşuyoruz. Bulgaristan 5 milyon nüfusu var 156 milyon litre üretiyor.
"Defalarca iş yerim maliyeciler tarafından basılıyor. Hiçbir şey bulunamıyor. Bir lira vergi borcum yok. Ramazan bayramından 10 gün önce bandrol istedim, hala alamadım. 50 bin bandrol istedim, 35 bin verir miyiz vermez miyiz onu konuşuyorlar. Kocaman bir sektör mağdur duruma geçiyor.”
"Tekel Brezilya'dan alkol alıyor"
"Suma kanunu değiştirildi. Üzüm almadan şeker pancarından alkol üretebilirsiniz demek. Şu an Brezilya'dan alkol geliyor memlekete. O zaman sizin üzümünüzü de benim üzümümü de arayan olmuyor.
"Tekel geçmişte bir anlamda bizi bir şekilde koruyordu. Şu an bizden almasına gerek yok. Çünkü bizden aldığı fiyatın daha ucuzuna Brezilya’dan şeker pancarından elde edilmiş alkol alıyor. İster ilaç sektöründe, ister içecek sektöründe üzüme ihtiyaç vardı, şimdi yok.” (YÖ/NV)