* Fotoğraf, haber: Süleyman Coşkun Bozyel - Tekirdağ / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde sahte içkiden zehirlenerek ölenlerin sayısı 6'ya çıktı. Çorlu ilçesinde iki gün önce sahte içkiden zehirlendikleri şüphesiyle 17 kişi hastane başvurmuştu.
İlçede sahte içkiden zehirlenerek hastaneye başvuran ve tedaviye alınan Mehmet Pamukçu, Sadık Akın Usal, Altuğ Oktay ile Nurcihan Engin hayatını kaybetti. Ardından iki kişi daha yaşamını yitirdi.
Sahte içkiden zehirlenen 11 kişinin tedavisi sürüyor, 5’inin sağlık durumu ciddiyetini koruyor.
Olayla ilgili 5 şüpheli gözaltına alınmış, 2'si tutuklanmıştı.
TIKLAYIN - Son 69 günde 92 kişi sahte içkiden öldü
TIKLAYIN - "%70 Vergi Düşürülmezse Sahte İçki Ölümleri Sürer"
TIKAYIN - Sigara ve İçkiye ÖTV Zammı Ne Anlama Geliyor?
TIKLAYIN - "200 liralık bir alkollü içkinin 140 lirası vergi"
“Satış fiyatının yüzde yetmişi vergi”
Gıda mühendisi, bianet yazarı Bülent Şık, bianet’e yaptığı açıklamada, bu konuya dair şunları söylemişti:
“Ev koşullarında içki yapmaya çabalamanın en önemli nedeninin içki fiyatlarının çok yüksek olması diye düşünüyorum. Alkollü içkilerden alınan vergi oranları kanımca aşırı yüksek, kabaca satış fiyatının yüzde yetmişini vergi oluşturuyor. Vergilerin yüksekliği nedeniyle satış fiyatı yüksek olan ürünler kaçak üretim yapan kişiler için çok kazanç getirici gayrimeşru bir iş kolu yaratıyor.
“Meselenin diğer tarafında ise satıcılar var. İçki satışı yapan otel, restoran, meyhane gibi işletmeler de kendisi açısından en kârlı şey ne ise ona yönelebiliyor.
“Sağlık açısından zararları olan bir şeydir içki içmek, ama sağlık dışında başka faktörleri de dikkate almamız gerekir. Sosyalleşmek, muhabbet etmek, kafa dağıtmak, keyif almak veya birlikte keyif almak gibi dikkate almamız gereken çok sayıda faktör var ve halk sağlığı ya da gıda güvenliği odağındaki bakış açımıza bu faktörleri de dâhil etmemiz gerekir.
“Şu an olduğu gibi "İçki içmek sağlığa zararlı, içmeyin!" denilebilir ve içki tüketimini azaltmak için alkollü içkilere yüksek vergiler konularak fiyatları arttırılabilir. Ama sadece içki tüketimini azaltmak değil, içenin sağlığını korumak da bu konudan sorumlu kurumların asli görevlerinden biri.
“Mesele sadece bireysel tüketimi azaltıcı önlemler alarak insanların sağlığını korumakla ilgili de değil. Devletin bu tip meselelere olan yaklaşımındaki ikiyüzlü politikaları da görebilmeliyiz.
“Bir başka açıdan bakarsak hava kirliliği de ağır sağlık sorunlarına yol açıyor. Ortada bu kirliliğe yol açan failler yani çeşitli işletmeler ve tesisler var. Devlet olarak hava kirliliğini bir problem olarak görmüyor ama içkiyi, sigarayı daha büyük bir problem olarak görüyorsak burada işlemeyen, yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir.
“Hâlbuki hava kirliği bebekler ve çocuklar başta herkesi etkiliyor ama içkiden, sigaradan sadece içen etkileniyor. Bu durum herkesin malumu olmasına rağmen havayı kirleten tesislere alkollü içkilere uygulanan yükseklikte bir vergi oranı uygulandığını ya da başka mali yaptırımlar getirildiğini hiçbir zaman görmedim.” (AS)