Öğretim görevlileri, Türkiye'de yaklaşık 600 tutuklu lise ve üniversite öğrencisine dikkat çekmek için Tekirdağ F tipi Cezaevi önünde dün, ikinci kez temsili ders eylemi yaptı.
Türkiye'nin farklı üniversitelerinden bir araya gelen birçok akademisyen, tutuklu öğrencilere dikkat çekmek ve öğrencilerine sahip çıkmak için "Öğrencime Dokunma" kampanyası başlatmıştı.
Türkiye'de en fazla tutuklu öğrencinin bulunduğu Tekirdağ Cezaevi önünde yapılan ders öncesinde jandarmalar dersin yapılacağı yeri demir bariyerlerle çevirdi. Öğretim görevlileri tutuklu öğrencilerle görüşmek istedi ancak Tekirdağ'daki nöbetçi savcı bu talebi reddetti.
Cezaevi önüne sandalyelerle ve beyaz tahtayla sınıf kuruldu. Jandarmalar "Öğrencime Dokunma" pankartının demir bariyerlere asılmasına izin vermeyince, pankartı ders boyunca öğretim görevlileri tuttu.
Dersten önce Mersin Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Bediz Yılmaz, Tekirdağ Cezaevi'ndeki tutuklu öğrencilerin yoklamasını aldı.
Ders: Ekoloji
İlk dersi veren Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Beyza Üstün "Buraya tutuklu bulunan öğrencilerimiz için geldik. Onların yeri burası değil, sınıfları" diyerek söz başladı.
Üstün, suyun ticarileştirilmesi ve hidroelektrik santrallerle (HES) doğaya geri dönüşümü olmayan bir zarar verildiğini belirtti.
"Şirketler her yerdeki suyu 49 yıllığına tutsak etmiş durumda. Bütün yasalara, koruma kurulu kararlarına rağmen dereleri tutukladılar. Peki, nereye kapattılar? Kanallara. Su kanallara aktarılınca yeraltında ve yer üstünde suyun değdiği tüm canlılar, sudan mahrum edildi.
"Anadolu halkı buna karşı ayağa kalktı. Ama buna karşı çıkamayanlar da var; kuşlar, ağaçlar, bitkiler, yer altı canlılar. Bu kanallardaki suyu kim kullanacak. Parasını veren diğer şirketler. Parası olmayanlar asla suya ulaşamayacak. Suyun bu metalaşması sürecinde 300 işçi de yaşamını yitirdi ancak basına yansımadı."
Boğaziçi Üniversitesi'nden Doç Dr. Ali Saysel, 21. yüzyılı ekolojik kriz yüzyılı olarak değerlendirerek, bu ekolojik krizin örgütlü sosyalist mücadele ile aşılabileceğinin altını çizdi.
Tekirdağ Eğitim-Sen üyesi bir grup da eyleme destek vererek açıklama yaptı.
Daha önce de Bakırköy Cezaevi önünde Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nükhet Sirman ve İstanbul Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ayten Alkan, toplumsal cinsiyet konulu bir ders vermişti.
Öğrencilere kartpostal
Dersin ardından Tekirdağ Cezaevinde bulunan tutuklu öğrencilere kartpostal yazıldı.
Temsili derse akademisyenler Gülşah Kurt, Zeynep Kıvılcım, Esra Atuk, Seçil Doğuç, Başak Demir, Bediz Yılmaz, Mehmet Karlı, Zeynep Savaşçın, Selin Pelek de katıldı. (NV)
* Bu haber Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi üyeleri tarafından hazırlandı.