Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi seçimleri kesinleşti. Gürsel Tekin ve Sezgin Tanrıkulu sandalyelerinde kalıyor.
Çankaya İlçe Seçim Kurulu, önceki gün CHP Olağanüstü Kurultayı'nda yapılan PM seçiminde "cinsiyet kotasına" uyulmadığı gerekçesiyle Kılıçdaroğlu'nun listeden dışladığı kesimlerce yapılan itirazı reddetti.
İtiraz, 80 kişiden oluşan CHP Parti Meclisi listesinin iki ayrı kanaldan gelmesini gerekçe göstererek ileri sürülen karışık bir hesaplamaya göre Tüzük'te öngörülen yüzde 25 kadın kotasına uyulmadığı iddiasına dayanıyordu.
CHP yönetiminin yaptığı itirazı da değerlendiren Çankaya İlçe Seçim Kurulu 80 üyenin 21'inin kadın olduğunu böylelikle PM üyelerinin en az yüzde 25'inin kadın olması zorunluluğuna uyulduğunu ve itirazın yersiz olduğunu saptayarak seçim sonuçlarını onayladı.
İtiraz kabul edilseydi, Parti Meclis listesinin oy sıralamasında son iki üyesi olan Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ile, CHP'ye yeni katılan Diyarbakır Barosu eski Başkanı Sezgin Tanrıkulu'nun düşmeleri ve yerlerine en çok oy alan 22. ve 23. kadın üyenin gelmesi gerekecekti.
Cumhuriyet Halk Partisi yönetim organlarında en az yüzde 25 kadın üye bulunmasını öngören kota uygulamasını Aralık 2008'deki Tüzük değişikliğiyle benimsemişti.
Demokratik Toplum Partisi (DTP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Sosyalist Parti (SP), Emekçi Hareket Partisi (EHP) ve Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) yıllardır kadın kotası uyguluyor. 1996'da ÖDP'nin kuruluşuyla başlayan kadın kotası uygulaması sosyalist partilerde üçte birden eşit temsile kadar yükseldi.
Sosyalist Partilerden Türkiye Komünist Partisi (TKP) ve Emeğin Partisi (EMEP) ise kadın kotasını benimsemiyor. (EK)