İşçilerin işyeri giriş ve çıkışlarında parmak izi kontrolü yanında güvenlik kamerası kontrol sisteminin uygulamaya koyulduğu belirtilen dilekçede "Bu uygulamalar işçiler arasında büyük bir huzursuzluğa yol açıyor. Komisyonumuzca insan haklarına aykırı uygulamaya tavır alınmasını talep etmekteyiz. Mevcut yasalarımızda bu uygulamaya ilişkin bir düzenleme bulunmamakta. Personel arasında çok ciddi rahatsızlığa yol açan bu uygulama, üretimin düşmesine de sebebiyet vermekte. Bu uygulama insan hakları ve temel alışma normlarına aykırı düşmektedir" denildi.
İnsan Hakları İl Kuruluna Başvuru
Anayasada parmak izi alıp, denetleme hakkının kolluk görevlilerine verildiğine vurgu yapılan dilekçede, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nun 5. maddesinin a, b, c, d, e bentlerine göre kimden ve hangi şartlarda parmak izinin alınacağının açıkça belirtildiği kaydedildi.
Uygulanan yöntemle sadece işçi personelden alınan parmak izine istinaden her gün işe giriş ve çıkışlarda, işçilerin cihazlara parmaklarını bastıklarını ve bu uygulamanın dermotolojik bulaşıcı hastalıklar açısından da sakınca doğurduğu belirtilen dilekçede, "Bu uygulama Anayasa'nın İkinci bölümünde bulunan "Kişinin Hakları ve Ödevleri" başlıklı 17.Maddesinde' Kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir muameleye tabi tutulamaz' hükmüne'de aykırıdır. İlgili kamu kurumlarından beklentilerimiz, bu uygulayamaya son verip 'İnsan haklarına uygun bir denetleme' biçimiyle bu yoklama işlemini yapmasıdır" denildi.
Dilekçedeki İddialar
Konuyla ilgili birçok yerdeki insan hakları kurullarınca ihlal tespiti yapıldığı vurgulanan dilekçede, şu ifadelere yer verildi:
"Toplumda ve kamu görevlilerinde insan hakları bilincini geliştirmek, insan haklarını korumak, ihlal iddialarını incelemek ve araştırmak, insan hak ve özgürlüklerini kullanılmasının önündeki engellerle hak ihlallerine yol açan sosyal, siyasi, hukuki ve idari nedenleri incelemek, araştırmak ve bunların çözümüne ilişkin önerilerde bulunmak görevini üstlenen kurulunuzun bu uygulamayı sonlandıracağını ve var olan huzursuzluğu ortadan kaldırarak yeni bir başlangıca vesile olacağına inanıyoruz."
Dilekçeyle yapılan başvuruların ardından Diyarbakır İl İnsan Hakları Kurulu'nun ise oluşturduğu iki ayrı komisyonla iddiaları araştırmak için çalışma başlattığı belirtildi.(SA/EÖ)