Gazeteci Murat Utku'nun, kapatılan TEKEL yaprak tütün fabrikaları işçilerinin Ankara'da 78 gün süren direnişlerini belgeselleştirdiği "Direnİşçi" bu akşam saat 20.00'de İşçi Filmleri Festivali kapsamında Fransız Kültür Merkezi'nde gösteriliyor.
"Direnİşçi" TEKEL direnişinden hareketle ekonomik ve toplumsal sorunları anlatmayı, özelleştirme gibi dönüşümlerin geniş kesimler üzerinde yarattığı etkiyi paylaşmayı, 4/C uygulamasıyla TEKEL işçisinin yaşayacağı hak kayıplarının boyutunu aktarmayı hedefliyor.
TEKEL işçileri, kendilerini toplu iş sözleşmesi ve grev hakkından yoksun bırakan, ücretlerini ve tazminatlarını düşüren, çalışma güvencelerinin olmadığı Devlet Memurları Yasası'nın "geçici personel" başlıklı 4C maddesi kapsamında değil, İş Kanunu kapsamında başka kamu işletmelerinde çalışmak istiyordu.
Hükümetse, 4C'nin esasına dair bir değişiklik yapmadı, işçilere yalnızca "iyileştirme"ler sundu. Bunlar ücretlerin iyileştirilmesi, çalışma süresinin 11 aya, izin süresinin 22 güne çıkarılması, kıdem tazminatını eklenmesiydi.
'Tekel direnişi, 1991'de maden işçilerinin Zonguldak - Ankara Yürüyüşü'nden bu yana en büyük işçi hareketiydi' diyen Utku, özelleştirme politikalarının toplumda nasıl travmatik dönüşümlere neden olduğuyla buna karşı gelişen işçi sınıfı mücadelesini belgelemek amacıyla böyle bir film yaptıklarını anlattı.
Direnişi baştan sona izlerken bianet için de haberleştiren Utku, "İşçi sınıfı tarihini şekillendirecek bu mücadeleye tanıklık etmek, elden gelen katkıyı sunmak istiyordum" dedi.
Abdi İpekçi Parkı'nda polisin sert müdahalesiyle karşılaşan, biber gazının ardından kışın en soğuk günlerinde tazyikli suyla itelenen TEKEL işçileriyle ilgili Utku, izlenimlerini anlattı:
"İşçilerin amacı yalnızca dertlerini anlatmaktı, kırıp dökmek derdinde değillerdi. Bu sert muamelenin muhatabı oldukları için şaşkındılar. Aslında birden bire tüm kamuoyu işçi sınıfının en basit protestosunun bile küresel neo-liberal politikaların uygulanmasından sorumlu yerel iktidarların gözünde ne denli büyük bir tehlike gibi algılandıklarının farkına o zaman vardılar. "Direnİşçi" de tıpkı TEKEL işçisinin giriştiği eylem gibi 'kendiliğinden', ancak yukarıda ifade bulan politik bilincin bir yansıması olarak ortaya çıktı. Filmin çekim ekipmanın sağlanması, kurgusu ile ilgili sürecin işlemesi ve sonuçlanmasına kadar geçen zaman içerisinde, bu kolektif bilinç daha da cesaret verici oldu."
Murat Utku Kimdir?
1972'de Ankara'da doğdu. Deniz Harp Okulu'nun birinci sınıfında kendi isteği ile ayrıldı. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Fakültesi'ni bitirdi. Radikal gazetesi, Nokta ve Aktüel dergileri, CNNTürk, Doğan Haber Ajansı, HaberTürk ve TRTTürk televizyon kanallarında çalıştı. Temmuz 2006'da İsrail'in Lübnan'a saldırısını izledi. Ortadoğu'nun kırılgan siyasi dengelerini izlemeyi sürdürüyor. Bianet'te yazıyor. (BT)