Ankara'da 44 gündür direnişte olan TEKEL işçileri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kazanılmış haklarını hiçe sayan 4C düzenlemesini yeniden teklif etmeyi aklından bile geçirmemesini öneriyor.
Erdoğan ve yarın TÜRK-İŞ Başkanı Mustafa Kumlu, yarın saat 18:00'de TEKEL işçilerinin durumunu görüşmek üzere bir araya geliyor. Bu görüşmeden işçiler için olumlu sonuç çıkmazsa, altı sendika konfederasyonu,* 3 Şubat'ta ortak eylem yapacak.
"4C'yi asla kabul etmeyiz"
bianet'in görüştüğü, kapatılan TEKEL yaprak tütün fabrikalarının işçileri, özlük haklarımızla başka kamu işletmelerinde çalışmayı sürdürmek istediklerini, başka hiçbir öneriyi kabul etmeyeceklerini söylüyor.
Hükümetse, 4C adı verilen düzenleme kapsamında iş güvencesiz, düşük maaş ve sendikal haklardan yoksun olarak diğer kamu işletmelerine 31 Ocak'ta aktarmak istiyor. Hükümet, TEKEL işçilerinin direnişi sonucunda bu düzenlemenin esasını değiştirmemiş, ancak küçük iyileştirmeler yapmayı kabul etmişti.
bianet'in sorularını yanıtlayan işçiler şunları söyledi.
Halil İbrahim Albayrak (TEKGIDA-İŞ** Trabzon Akçabat fabrikası işyeri temsilcisi): 4C'yi kesinlikle kabul etmiyoruz. Bugüne kadar devlette kadrolu işçiler olarak çalıştık, aynı özlük haklarımızla yeni kadrolara aktarmalarını istiyoruz. Başbakan'dan bunun dışında da bir öneri beklemiyoruz.
17 yıldır TEKEL'de çalışıyorum 12 yıl depoda, bakım ve üretimde; son beş altı yıldır idari işlerde. Lisede okuyan iki çocuğum var. 23 gündür buradayım. Özlemesine özlediler, ama çocuğum bana "Bizim geleceğimizi garantiye almadan gelme" diyor. Kendimizden çok çocuğumuzun geleceğini düşündüğümüz için, onların yaşam seviyesini düşürmemek için mücadele ediyoruz.
Ankara'da tarih yazdığımıza inanıyoruz. İşsizler, emekçiler, bizden sonraki nesil için bir kapı araladık. Emekçinin, işçinin sesini duyurduk, bundan sonra da duyulmasını istiyoruz. Hak aramanın mümkün olduğunu gösterdik. Kazanırsak bütün emekçiler, bütün işçiler, yeni nesil kazanmış olacak. Hakkımızı alana kadar buradayız.
"TEKEL direnişi insanları birleştirdi"
Suat Karlıkaya (TEKGIDA-İŞ Tokat Şube Başkanı): 4C'yi kabul etmeyeceğiz. 4C'de sabah başladığın mesainin sonunu bile bilmiyorsun. Başbakan 4C'yi önermesin. Kararlıyız; insan tatile gelse 44 gün kalamaz, biz 44 gündür sokakta yatıyoruz.
TEKEL'e 1997'de girdim, elektrikçi, teknik eleman olarak. 11 binden fazla TEKEL işçisi senelerce hizmet verdi, TEKEL senelerce vergi rekortmeni oldu. Bundan sonra da haklarımızla çalışmayı sürdürmek istiyoruz. Başbakan'a konunun iyi aktarılmadığını düşünüyorum, iyi anlatılırsa anlayacağına inanıyorum.
Olumsuz sonuç çıkarsa açlık grevine de devam edeceğiz. Genel eylem kararı bizi memnun eti. Yıllardır altı konfederasyon bir araya gelmemişti. Bu direniş, bundan sonraki işçi hareketine de örnek olacak; TEKEL direnişi insanları birleştirdi; tarihe bir not düştü.
"Çocuklarımızın geleceğinden fedakarlık yapmamız düşünülemez"
Nuri Yılmaz (TEKGIDA-İŞ İzmir 3 No'lu Şube Başkanı): Net söylüyoruz. Ne olursa olsun, iyileştirme de, süre uzatımı, para iyileştirmesi de önerseler, 4C'yi kabul etmeyeceğiz. Çocuklarımızın geleceğinden fedakarlık yapmamız düşünülemez. İstediğimiz tek şey özlük haklarımız.
17yıldır İzmir Balaçık yaprak tütün işletmesinde çalışıyorum. Yükleme boşaltma işçisiyim. İki çocuğumuz var. Biri 15, diğeri 9 yaşında. Onlar da tedirgin. Bütün işçilerin çocukları böyle. İhtiyacı olsa bile para harcamıyorlar.
Amacımız kavga etmek değil, sadece emeğimizin karşılığını istiyoruz. Direnişimiz bu yüzden Türkiye'nin her tarafında karşılık buluyor. Konfederasyonların bir araya gelmesi çok güzel. Bundan sonra da emek camiasında hep beraber olmalarını diliyorum. (TK)
* TÜRK-İŞ: Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu; HAK-İŞ: Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu; DİSK: Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu; MEMUR-SEN: Memur Sendikaları Konfederasyonu; KAMU-SEN: Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu; KESK: Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu.
** TEKGIDA-İŞ: TEKEL işçilerinin örgütlü olduğu Türkiye Tütün Müskirat Gıda ve Yardımcı İşçileri Sendikası.