Cafer Yaşar, 24 yıllık tütün işçisi. Temmuz 2008'de TEKEL'den usta olarak emekli olmuş. İşletmede örgütlü TEKGIDA-İŞ sendikasının Adana Şube Başkanı. Şimdi, TEKEL işçilerinin Ankara'da sürdürdükleri direnişte.
Bugün, TEKEL işçilerinin direnişinin 38. günü. 40 küsurunun katıldığı açlık grevininse üçüncü günü. Beş işçi bugün rahatsızlıkları nedeniyle hastaneye götürüldü.
bianet'in görüştüğü Yaşar, "Açlık grevi son çaremizdi" diyor; "Üretimden gelen gücümüz yok artık. Fabrikalarımız kapandı, satıldı."
İstekleri yalın: TEKEL'de çalışırken var olan özlük haklarının korunarak diğer kamu işletmelerine devredilmek. "Bu daha önce oldu" diyor Yaşar. "Köy Hizmetleri'ndekiler İl Özel İdarelerine, SEKA'dakiler belediyelere hakları korunarak geçirildi. TEKEL yaprak tütün fabrikalarıyla ilgili unutulan bir şey var. Biz özelleştirilmedik. Fabrikalarımız kapatıldı."
Hükümetse, 4c denen düzenleme kapsamında işçileri daha düşük koşullarda, sosyal haklarından ve iş güvencesinden yoksun olarak aktarmak niyetinde. Direniş süresince 4c'nin kendisinden vazgeçmeyen hükümet, koşulları damla damla iyileştirme teklifleriyle yetindi.
Yaşar "Başbakan Suriye'ye giderken 10 ayı 11 ay yapıyoruz, ücreti yüzde 29 yükseltiyoruz demişti. Kabul etmiyoruz. Özlük haklarımızı istiyoruz" diyor ve açıklıyor.
"Şimdi ölsem çocuğuma daha yüksek emekli maaşı bağlanacak"
"Çalıştığımızdaki ücret ortalama 1.350-1.400 TL. 8 taksitte ödenen 4 maaş ikramiyeyi de katarsanız, 1.500 YTL'ye denk gelir. Oysa 4 c'ye aktarıldığımızda, bu maaş 700-800 TL.
"Bu düzenlemede en fazla 10 ay çalışma olanağı var. İşveren sizi iki ay da çalıştırabilir, en fazla 10 ay da. Kıdem tazminatı yok, hiçbir sosyal hak yok.
"İşveren 10 aydan sonra işten çıkarıp yeniden almayabilir. İş garantisi yok. İşverenin 10 aydan sonra işçiyi yeniden çağırmak gibi zorunluluğu da yok..
"4c'den emekli olsam 900 TL emekli maaşı alacağım. Çalışmadan şimdi ölsem, çocuğuma 1.500 TL bağlanacak. "
Yaşar'ın en büyüğü üniversite son sınıfta, en küçüğü ilkokul beşte dört çocuğu var. Eşi ev kadını. "Allah kimseyi bu hale koymasın" diyor. "Çocuklarınızı okutacaksınız. Bir de kirada oturuyorsanız, 10 ay 750 TL maaşla kim geçinebilir? Hesabını siz yapın."
"Nihai eylem genel grev"
Yaşar, Ankara halkının, sol örgütlerin, öğrenci örgütlenmelerinin desteğinden ve medyanın ilgisinden memnun; "Sağ olsunlar" diyor.
TÜRK-İŞ, DİSK ve HAK-İŞ konfederasyonlarının başkanları bugün toplantıda. Yaşar "Uzlaşmadan, çözümden yanayız. Açlık grevinin sonuç vermesini umut ediyoruz. Ama hükümet kulak vermezse, konfederasyonlar birleşirse, genel grev kararı çıkmasını arzu ediyoruz. Taban bunu istiyor" diye konuşuyor.
Peki, gündelik hayatı durduracak bir genel grev için koşullar var mı? "Koşullar çoktan oluştu da geçiyor bile" diyor Yaşar. "Bu hükümetin emekçilere saldırmadığı yer mi kaldı. Uyarı eylemleri yapılır, sonuç alınmazsa, nihai eylem genel grevdir. Konfederasyonların gündeminde genel grev ihtimali olmalı." (TK)