Yedi gündür özelleştirme nedeniyle kaybedecekleri özlük hakları için Ankara'da eylem yapan Tekel işçileri destek çağrısında bulundu. İşçiler Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) önüne yürümeleri engellenince Türk-İş önünde toplanıyor.
Uluslararası Gıda İşçileri Sendikası (IUF) başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderilmek üzere bir imza kampnyası başlattı. IUF, Erdoğan'dan işçilerin özlük hakları için Türkiye Tütün Müskirat Gıda ve Yardımcı İşçileri Sendikası'yla (Tek Gıda-İş) derhal görüşmelere başlamasını istedi.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) genel sekreteri Tayfun Görgün, "haklarını alana kadar Tekel işçilerinin yanında olduklarını" belirtti. DİSK başkanı Süleyman Çelebi de genel greve hazır olduklarını söyledi. Cumartesi günü, Türk-İş'e bağlı sendikaların üyeleri İstanbul, Beyoğlu'nda da bir yürüyüş düzenledi.
Polisin saldırdığı işçi hastanede
Öte yandan geçen hafta polisin aşırı güç kullanarak işçilere saldırdığı sırada yaralanan işçi Ali Can Akyel'in felç kalma riski var. Çağdaş Hukukçular Derneği'nden Selçuk Kozağaçlı, eylem için Muş'tan gelen ve halen Numune Hastanesi'nde tedavi altında olan işçi için mahkemeye başvuracaklarını söyledi.
Aynı eylemde polisin biber gazı sıktığı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Çetin Soysal da konuyu Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na taşıyacaklarını belirtti. Kendisine gaz sıkan polis memurunu tespit ettiklerini ama ismini gizli tuttuklarını söyleyen Soysal, polisi de komisyona çağıracaklarını açıkladı.
Barınma sorunu
Tekgıda-İş Başkanı Mustafa Türkel eylemde kararlı olduklarını, eylemdeki işçilerin en önemli sorununun barınma olduğunu vurguladı. Türkel, misafirhaneler yetmediği için işçilerin Ahmet Taner Kışlalı Salonu’nun da kaldıklarını söyledi. Ankara Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ile Tıp Öğrencileri Komisyonu üyelesi doktor ve tıp öğrencileri soğuğa rağmen eyleme devam eden işçiler için bir revir oluşturdu.
Özelleştirme
Sendika, özelleştirme nedeniyle 12 bin Tekel işçisinin Şubat 2010'da işsiz kalacağını söylüyor. İşçiler "geçici işçi" anlamına gelen ve iş güvencesi, tazminat gibi hakların bulunmadığı 4-C kadrolarına geçmek istemiyor. İşçiler, özlük hakları korunarak Tarım Bakanlığı'nda çalışmaya devam etmek istiyor.
Tekel, 2001'de özelleştirme kapsamına alındı. Daha sonra alkollü işçiler ve sigara bölümleri ayrıldı. Alkollü içki bölümünün özelleştirmesi 2008'de tamamlandı ve Mey İçki'ye satıldı.
İçki bölümünde özelleştirmeyle 17 fabrikadan sekizi çalışmaz hale geldi. 3 bin 631 işçiden 1700'ü Mey'e geçti, diğerleri ayrıldı. 2009'da çalışan işçi sayısı 323'e indi.
Sigara bölümü de 2008'de British American Tobacco'ya (BAT) satıldı. 2001'de 477 bin olan tütün üreticisi sayısı 2008'de 194 bine indi. Şimdi yaprak tütün ve tuz işletmeleri özelleştiriliyor. Bu işletmelerde 12 bin işçi kaldı. 2001'de Tekel çalışanı sayısı 31 bindi.(EÜ)