Çeşitli illerden 160 otobüsle gelen 12 bin Tekel işçisi, bugün (15 Aralık) Ankara'da Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Merkezi önünde özlük hakları için eylem düzenledi. Özelleştirilen Tekel fabrikalarında çalışan işçiler başka kamu kuruluşlarına 4-C statüsüyle nakledilmeye karşı çıkıyorlar.
Malatya, Hatay, Bursa, Samsun, Manisa, Aydın, İzmir, Adıyaman, Diyarbakır'dan gelen işçiler "iş, ekmek yoksa barış yok", "işçiyiz haklıyız kazanacağız" sloganları attılar. Polis parti genel merkezi önünde barikat kurdu.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Başkanı Mustafa Kumlu hükümetin özelleştirme politikalarını eleştirdi.
Kumlu, "İşçiler özlük hakları korunarak başka kamu kuruluşlarında çalışmak istiyor; 4-C statüsünü kabul etmemektedir. Çünkü 4-C kapsamında çalıştırılanlar sendika üyesi olamadığı gibi, kıdem tazminatı hakkından da yoksundur. Yılın 10 ayı ile sınırlı bir süre ve düşük ücretle, iş güvencesinden mahrum bir şekilde çalıştırılmaktadır" dedi.
Tekel'e ait işletme ve mallar 2007'den bu yana peyder pey satışa çıkarılıyor.
4-C Statüsü
Çeşitli kamu kurumlarında 4-C statüsü ile istihdam edilen geçici işçiler Bakanlar Kurulu kararı ile işe alınıyor. Her yıl işte çıkarılıp performansa göre yeniden işe alınan işçilerin maaşı, aynı işi yapan kadrolu personele göre yüzde 30-40 daha düşük. Lise mezunu bir geçici işçi, asgari geçim indirimi dahil 730 TL alıyor. Aynı statüdeki bir memurun ise maaşı yaklaşık bin 100 lira.
Kamudaki bu ayrımcılığın sebebi 4-C'lilerdeki statü belirsizliği. Bu kapsamdaki kişiler ne kamu işçisi sayılıyor ne de devlet memuru. Her yıl Bakanlar Kurulu kararı ile kamu kurumları için toplam 21 bin 193 geçici işçi kadrosu ilan ediliyor. (İP)