"25 Ocak 2008 ihale teklif verme için son tarih. Daha önce iki kez işletilen süreç Tekel’in aleyhine oldu. Yatırımlar azaltılarak belirsizliğe sürüklenen kurum, rekabet edemez duruma geldi. Bu durum Tekel’in pazar payının düşmesine de neden oldu. Tekel'in özelleştirilmesinden derhal vazgeçilmeli."
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM), 22 Temmuz seçimleri nedeniyle ara verilen özelleştirmelerin kaldığı yerden devam ettiğini açıkladı. ESM'ye göre 60. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Hükümeti önceki hükümetlerden daha kararlı gözüküyor.
"Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği'nde (AB) yasaklamalar ve yasal düzenlemeler nedeniyle pazar payını kaybeden uluslararası sigara şirketleri Türkiye'ye ve üçüncü dünya ülkelerine yöneldiler. Özel korumalarla, vergi indirimiyle Türkiye pazarının yaklaşık yüzde 70’i bu şirketlerin eline geçti."
Pazar payı yüzde 68'den yüzde 30'a düştü
ESM açıklamasında Tekel'in pazar payıyla ilgili şu verilere yer veriyor:
Tekel'in pazar payı 2001'de yüzde 68,8'e, 2006'da yüzde 37,5'e düştü. ESM bu payın her geçen gün düştüğünü, yüzde 30'lar seviyesine indiğini vurguluyor.
"Buna bağlı olarak 600 bin üretici aile 210 bin aileye düşmüş, tütün üretimi 300 bin tondan 90 bin tonlara düştü. Çalışan sayısı ise 45 binlerden 13 binlere düştü. 4733 sayılı yasayla kotalar konularak üretici sayısı azaltıldı, üreticiler sözleşmeli olarak tüccarların insafına terkedildi."
Yüz binlerce kişi işsiz kalıyor
Üreticilerin tütünden başka tarım yapılamayan topraklardan göç etmek zorunda kaldığını aktaran ESM, tütün üretiminin yüzde 50 kadar azalmasıyla Türkiye'nin en büyük tütün ihraç eden ülke konumunu kaybettiğini kaydetti. Buna göre Amerikan harmanı sigaralarda kullanılan Virginia ve Burley tütünü ithalatıyla senede 250 milyon dolar yurtdışına gitti.
"Türkiye’de yeni fabrika açılmadığı gibi mevcut fabrikalar işlevsiz hale getirildi, bazılarında üretime ara verildi, mevcutlarsa satışa çıkartıldı. Sonuç olarak bugüne kadar yapılan özelleştirmelerde yok pahasına elden çıkartılıyor. Usulsüzlük ve yolsuzluklar ortaya çıkıyor. Vergi ve katma değerde kayıplar oluyor. İstihdam daralması yaşanıyor, yüz binlerce kişi işsiz kalıyor."
Tekel'in özelleştirilmesinden vazgeçilmemesi halinde KESK-ESM olarak mücadele edeklerini ve fabrikalarda eylemde olan çalışanlarla dayanışma içerisinde olacaklarını açıklayan sendika, tüm kesimleri ve halkı bu mücadeleye destek vermeye ve duyarlılığa davet ediyor. (GG/TK)