Danıştay kararının ardından, TEKEL işçileri Ankara'daki direniş çadırlarını kaldırıyor.
İşçilerin örgütlü olduğu TEK GIDA-İŞ sendikasının başkanı Mustafa Türkel, bugün Ankara'da yaptığı basın toplantısında hükümete işçilerin karşı çıktığı 4C uygulamasından vazgeçmek için bir ay süre verdi.
Türkel, 1 Nisan'da işçilerin direnişin 78 gündür sürdüğü TÜRK-İŞ binasında bin kişiyle buluşacaklarını, ertesi gün de eylem takvimlerini açıklayacaklarını bildirdi.
4C kalkmadıkça mücadele sürecek
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ve partisinin mensuplarını uyaran Türkel "İktidar partisi bu süreyi iyi kullansın. Sokaklarda rahat gezmelerine izin vermeyeceğiz. Başbakanın ve iktidar partisi mensuplarının her toplantısında TEKEL işçileri olacak. 4C gibi bir ucube çalışma hayatından kalkmadıkça mücadeleyi bırakmayacağız" dedi.
Türkel, dört sendika konfederasyonunun aldığı 26 Mayıs'taki genel eylem kararı da dahil olmak üzere her türlü mücadele platformunu etkili olarak kullanacaklarını da söyledi.
"İyi ki yargı var"
Danıştay'ın dün aldığı, hükümetin 4C statüsünde çalışmak için başvuruda TEKEL işçilerine tanıdığı 30 günlük süreyi iptal eden kararını da değerlendiren Türkel "İyi ki vargı var, dedirtecek adil kararların süresi içinde çıkmasından dolayı yargıya, Danıştay'a teşekkür etmek istiyorum. Anlaşılan hükümet bunun için yargıya baskı uyguluyor. Yargıya her türlü haksızlık bizim için mücadele nedeni olacak" diye konuştu.
Süre bugün doluyordu
Özelleştirilen TEKEL'in yaprak tütün fabrika ve depolarındaki son işçilerin hizmet sözleşmeleri 31 Ocak'ta feshedilmişti. Hükümetin işçilere sunduğu, başka kamu işletmelerinde, memur yasası kapsamında "geçici personel" (4C) olarak çalışma olanağı için başvuru süresiyse bugün doluyordu. Ancak Danıştay kararı bu sınırı ortadan kaldırdı.
Başbakan daha önce, sürenin dolmasıyla birlikte direnişteki işçilere müdahale edeceklerini duyurmuştu.
Yaklaşık 8 bin TEKEL işçisi, diğer kamu işletmelerinde 4C statüsünde değil, İş Kanunu kapsamında, mevcut hakları korunarak çalışmak istiyor.
4C, uygulamada işçileri toplu iş sözleşmesi ve grev hakkından yoksun bırakıyor, ücretlerini ve tazminatlarını düşürüyor, ertesi yıl çalışma güvencelerini ortadan kaldırıyor.
Hükümetse, 4C'nin esasına dair bir değişiklik yapmadığı süreç boyunca, işçilere yalnızca iyileştirmeler sundu. Bunlar ücretlerin iyileştirilmesi, çalışma süresinin 11 aya, izin süresinin 22 güne çıkarılması, kıdem tazminatını eklenmesiydi. (TK)