Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Viranşehir İlçe Yöneticisi Selahattin Uzun bir basın açıklaması nedeniyle geçtiğimiz haftalarda iki ayrı davadan hapse mahkum oldu.
PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkışının yıldönümünde BDP açıklamasını okuyan Uzun'a Diyarbakır 4. Ve 6. Ağır Ceza Mahkemeleri "örgüt üyesi olmamakla beraber örgüt adına suç işlemek" ve "örgüt propagandası yapmak" sebebiyle toplam 7 yıl 11 ay hapis cezasına mahkum etti.
Her iki mahkeme tarafından da propaganda sebebiyle mahkum edilen Uzun, kararları avukatı aracılığıyla temyize gönderdi.
Uzun'un avukatı Mahmut Vefa, bianet'e son dönemlerde farklı savcıların aynı eyleme dair farklı fezlekeler hazırladığını, bir kişinin aynı suçtan iki kere yargılanamayacağını söyledi.
Bianet için kararı inceleyen avukat Hürrem Sönmez, davalar aynı konuşmadan dolayı açılmış olduğundan her iki davada da Ceza Muhakemeleri Kanunu 223/7 hükmüne aykırılık sözkonusu olduğunu düşünüyor.
"Çünkü 223/7 maddesi 'Aynı fiil nedeniyle, aynı sanık için önceden verilmiş bir hüküm veya açılmış bir dava varsa davanın reddine karar verilir' hükmünü içerir. Tek bir eylemin yasanın farklı maddelerini ihlal etmesi halinde de fikri içtima hükmü uygulanır ve daha ağır olan suç ne ise fail ondan yargılanır yani her suç için ayrı yargılama yine yapılmaz.
"Aynı şekilde eylem hem genel hüküm olan Türk Ceza Kanununu, hem de özel hüküm durumundaki, örneğin Terörle Mücadele Kanununu ihlal ediyorsa özel hüküm olan terörle mücadele uygulanır . Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine Ek 7 Nolu protokolün 4. maddesi de aynı fiil nedeniyle birden fazla yargılanmama hükmünü içermektedir. Sanığın aynı suçtan iki kez yargılanması ve mahkum edilmesi anayasa ve uluslararası sözleşmeler ile güvence altına alınmış adil yargılanma ilkesinin ihlalidir."
Cezanın 6 yıl 3 aylık süresine hükmeden 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararında "örgütün bilgisi ve istemi doğrultusunda bu eylemleri örgüt adına gerçekleştirdiğinin sabit olduğu" belirtilirken 6. Ağır Ceza Mahkemesi açıklamanın düşünce özgürlüğü kapsamında sayılamayacağı yönünde görüş bildirdi.
Dicle Haber Ajansı'nın (DİHA) haberine göre, 6 Ağır Ceza Mahkemesi Urfa'nın Viranşehir ilçesinde 10 Ekim 2010'da söz konusu açıklamayı okuyan Uzun'u 1 yıl 8 ay hapse mahkum etti, gerekçeli kararında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) işaret etti.
"Anayasamızda ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde, mutlak niteliğe sahip, yani kendilerine istisna veya sınırlama getirilmeyen hak ve özgürlükler hariç diğer hak ve özgürlükler için sınırlama ve müdahale getirilmiştir. Hele de terör örgütlerinin ve mensuplarının övülmesi, düşünce açıklama özgürlüğü kapsamında değerlendirilemez. Nitekim bu tarz hareketlerin suç olarak düzenlenmesi, dünyadaki pek çok devletin ceza kanunlarında da yer almaktadır. Hiçbir devlet bölünmez bütünlüğünü hedef alan terör örgütlerinin övülmesine seyirci kalmaz." (ÖÖ/ŞA)