Sinegöz Film Atölyesi, Aziz Nesin ve Orhan Kemal'den sonra çektikleri üçüncü belgeselle, yakın tarihe ışık tutmayı amaçlıyor. Sinegöz Film Atölyesi'nden Güzella Bayındır'la Behice Boran belgeselini konuştuk.
Tek başına bir koro
Bayındır, bianet'e verdiği bilgide, tüm belgesellerini kolektif bir çalışmayla gerçekleştirdiklerini söylüyor.
"Akıntıya Karşı... Behice Boran Tek Başına Bir Koro" adıyla mayıs ortalarında gösterimi yapılacak olan belgesel için çok sayıda kişiyle görüştüklerini söyleyen Bayındır, "Akıntıya karşı kürek çektiğini düşündüğümüz aydınlarla yola çıktık. Aziz Nesin, Orhan Kemal ve ardından da Behice Boran'ı belgeselleştirdik" diyor.
Erkek egemen toplumdaki kadın parti başkanı
Projenin 2005 yılında başladığını belirten Bayındır, Behice Boran'ın belgeselinin çekimlerine geçen yıl martta ayında başladıklarını söylüyor.
"Projeye ilk başladığımızda tespit ettiğimiz birçok isim oldu. Bunları belirli bir takvimle gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Behice Boran siyasi kimliğiyle tüm hayatı boyunca anlaşılması gereken bir insan. Türkiye gibi erkek egemen bir toplumda parti başkanı olarak da önemli bir isim. Aynı zamanda Türkiye'nin en önemli akademisyenlerinden biri."
Bayındır, genel olarak sistemin karşısında olan, sistemle problemleri olanlar isimlerle yola çıktıklarını söylüyor.
"Türkiye'nin ismini 50'li yıllarda 'Türk Barışseverler Cemiyeti' ile duyduğu Boran'ın da portresini, başarılı ve öncü bir akademisyen, mücadeleci bir barışsever, sosyalist bir milletvekili, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı olarak çizdik."
40'ı aşkın tanıklık var
Belgeselde, Türkiye'nin bu ilk kadın parti başkanının gündelik hayatını da aydınlatılmaya çalışıldığını söyleyen Bayındır, bu nedenle tanıklıklara başvurduklarını söylüyor.
"40'ı aşkın röportaj gerçekleştirdik. Bazılarını belgeselde kullandık, bazılarını kullanamadık. Türkiye sosyalist hareketinin önemli isimlerinin yanı sıra, Boran'ın yoldaşları, dostları, öğrencileri ve konunun uzmanları ile röportajlar yaptık. Belgeselimiz, Boran'ın mücadelesini anlama ve anlamlandırma çabasının ötesinde, tek başına bir koro olmayı başarmış bir mücadele insanının anısı karşısında, bir saygı duruşu olarak da anlam kazanıyor."
Türk solunun güncel sorunları anlatılıyor
Aralarında Sıdıka Su, Fatma Başaran, Mübeccel Kıray, Meliha Boratav, Nihat Sargın, Sadun Aren, Tarık Ziya Ekinci, Alp Selek, Yalçın Cerit, Osman Sakalsız, Metin Çulhaoğlu, Nurten Arıcan, Mustafa Atalay, Abdurrahman Atalay, Ersin Salman, Bekir Yenigün, Mihri Belli, Sevim Belli, Nabi Yağcı, Gökhan Atılgan ve Aydın Engin'in olduğu tanıklıklar, Türkiye'nin en önemli siyasi dönemeçlerine ışık tutmayı amaçlıyor.
Belgeselin Türkiye solunun güncel sorunlarına da katkıda bulunacağını belirten Bayındır, bu süreçlerde aktif rol oynamış Boran'ın hayatını ve mücadelesini anlatırken, Türkiye sosyalist hareketinin tarihine de tanıklık ettiklerini söylüyor. (AD)