Haberin İngilizcesi için tıklayın
Muğla'nın Menteşe ve Yatağan ilçelerinde bulunan Bayır ve Deştin ortak sınırında 7 bin 751 dönümlük alana Entegre Çimento Fabrikası kurulmak isteniyor.
Fabrikanın kurulmak istendiği alanın etrafında yerleşim yerleri, bağ, bahçe ve zeyinlikler, tarım alanları ve su kaynakları var. Söz konusu alan ise tamamen ormanın içerisinde.
Tüm canlı yaşamı tehlikede
Türk Toraks Derneği'nin "Muğla Bayır/Deştin'de Kurulmak İstenen Entegre Çimento Fabrikası ve Hammadde Ocaklarının Çevre ve İnsan Sağlığına Etkileri" raporunda öne çıkan başlıklar şöyle:
● Çimento fabrikası 13 adet kil ve kalker ocağı, bir beton santrali ile tamamen orman alanı içine kurulacak.
● Çimento üretiminin her aşamasında farklı kirleticilerin ortaya çıkmakta ve çimentonun kendisi de önemli bir kirletici.
● Çimento fabrikası nitelikli tarım alanlarını, zeytinlikleri, arıcılık dahil bütün tarım ve hayvancılık faaliyetlerini ve o yörede yaşayan tüm canlıları olumsuz etkileyecek.
● Fabrika, hastalıklara ve dönüşü olmayan sonuçlara neden olacak.
Korunması gereken türler var
Yapım sürecinde dahi hayli önemli tehlikelere yol açacağı düşünülen fabrikaya dair raporda öne çıkan diğer notlar:
● Bilim insanlarının "Yapı malzemesi olarak kullanılması sakıncalıdır" dedikleri küllerinin çimento üretiminde kullanılmak istenmesi ayrı bir sorundur.
● Bölgede çam balı üretimi önemli geçim kaynaklarından biridir ve ormanlar çam balı açısından hayati değeri sahiptir, tahrip edilmemelidir.
● Açılacak kireçtaşı ocakları, düşecek yüksek yağışlara, bu da yüzeysel akışa ve sele dönüşecek.
● Kazı materyalleri derelere, tarım alanlarına taşınacağı için Kazan Göleti tehlikeye girecek.
● Proje alanında tespit edilen canlı türlerinin yüzde 75'i "Bern Sözleşmesi" ile koruma altındadır ve korunmalıdır.
Solunum veya kardiyovasküler hastalıklar
Çimento fabrikası yakınlarında yaşayanlarda solunum veya kardiyovasküler hastalıklar gözlemlendiğinin aktarıldığı rapora göre: "Kanserle ilgili çalışmalar kanser sıklığı veya ölüm oranı ile çimento fabrikasının yakınlığı arasında pozitif bir ilişki bulmuştur. Bir çalışma, çimento fabrikalarının bitişiğindeki alanlarda tüm kanserler ve kolorektal ve periton kanseri (sadece erkeklerde) gibi hava kirliliği ile ilgili olmayan neoplazmalar için daha yüksek bir ölüm oranı saptamıştır."
Dernek, fabrika için verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun çalakalem yazıldığını ve gerçekleri yansıtmadığı söyleyerek fabrika yapı ruhsatının iptalini talep etti.
(TY)