Haberin İngilizcesi için tıklayın
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü’ne dair soru önergesi Verdi.
TIKLAYIN - Tehlikedeki Avukatlar Günü, Türkiye’deki Avukatlara İthaf Edildi
Önergede, Avrupa Demokrat Avukatlar Birliği (AED), Dünyada İnsan Hakları ve Demokrasi İçin Avrupalı Avukatlar Birliği (ELDH) ile Avrupa Barosu İnsan Hakları Enstitüsü’nün (İDHAE), bu yılki 24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü’nü Türkiye’deki avukatlara ithaf ettiği ifade edildi.
Kaç avukat tutuklu, kaçı hükümlü?
Tanrıkulu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’den şu soruları yanıtlamasını istedi:
* Ülkemizde kaç avukat tutuklu? Tutuklu avukatların kayıtlı oldukları barolara göre dağılımı nedir?
* Avukatların tutuklanma gerekçelerine göre dağılımları nedir?
* Ülkemizde kaç avukat hükümlü bulunuyor? Hükümlü avukatların kayıtlı oldukları Barolara göre dağılımı nedir?
* Kaç avukat “FETÖ/PDY üyeliği” iddiasıyla, kaç avukat “yasadışı örgüt üyeliği” veya “yasadışı örgüt propagandası” iddiasıyla, kaç avukat “sosyal medya paylaşımları, konuşmaları, açıklamaları” nedeniyle, kaç avukat müvekkillerinin duruşmalarında yaptıkları savunmalar nedeniyle ve kaç avukat diğer adli nedenlerle tutuklandı?
* Tutuklu avukatlar hakkında açılan davalardan kaçı halen tamamlanmadı? Hakkında iddianame hazırlanmayan kaç avukat bulunuyor?
* Tutuksuz yargılanan kaç avukat var? Kayıtlı oldukları barolara göre dağılımı nedir?
Türkiye’ye ikinci kez ithaf edildi
24 Ocak 1977’de Madrid’de “Atocha Katliamı” diye anılan dört işçi avukatının öldürülmesinin ardından, 24 Ocak, “Tehlikedeki Avukatlar Günü” olarak anılıyor.
Bu yılki 24 Ocak, Türkiye’deki avukatlara ithaf edildi. 2012 yılında da Tehlike Altındaki Avukatlar Günü, Türkiye’ye ithaf edilmişti.
Dünyada İnsan Hakları ve Demokrasi İçin Avrupalı Avukatlar Birliği’nin (ELDH) “Tehlikedeki Avukatlar 2019” başlıklı 20 sayfalık raporu, Türk ve Kürt avukatlara ithaf edildi ve başlangıcında, öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi anıldı.
Raporda yargı baskısı altındaki şu avukatlar anlatıldı: Ahmet Mandacı, Akın Atalay, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Aycan Çiçek, Aytaç Ünsal, Behiç Aşçı, Buket Yılmaz, Can Tombul, Engin Gökoğlu, Eren Keskin, Halil İbrahim Vargün, Naim Feyzullah Eminoğlu, Selçuk Kozağaçlı.
İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) Avukatların Üzerindeki Yargı Baskısı raporuna göre, hak savunucusu avukatların 78 ayrı dava ve soruşturmaya maruz kaldığı bilgisine de raporda yer verildi.
Raporda şu değerlendirme yer aldı: “Türkiye devleti sistematik olarak Birleşmiş Milletler Avukatların Rolüne İlişkin Temel İlkeler Bildirgesi’ni ihlal ediyor. Bu ihlalin, savunma hakkına da direkt olarak etkisi oluyor.” (AS)