Haberin İngilizcesi için tıklayın
Avrupa Demokrat Avukatlar Birliği (AED), Dünyada İnsan Hakları ve Demokrasi İçin Avrupalı Avukatlar Birliği (ELDH) ile Avrupa Barosu İnsan Hakları Enstitüsü (İDHAE), bu yılki 24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü’nü Türkiye’deki avukatlara ithaf etti.
ELDH’nin konuyla ilgili raporunda da tutuklanan veya yargılanan avukatlara yer verildi.
Raporda da yargılamasından bahsedilen tutuklu avukat Engin Gökoğlu’nın eşi bianet’e yaptığı açıklamada, “Yaşadıkları hukuksuzluğu kabul etmiyoruz, onların sesi olmak istiyoruz” dedi.
İstanbul Barosu da “Avukatların sesi kesilirse yurttaşların nefesi kesilir” diyerek 24 Ocak’ta Galatasaray Meydanı’ndan yapılacak yürüyüşe çağrı yaptı.
24 Ocak 1977’de Madrid’de “Atocha Katliamı” diye anılan dört işçi avukatının katledilmesinin ardından, 24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü olarak anılıyor.
“Bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz”
Tutuklu avukat Engin Gökoğlu’nun hapishanede maruz kaldığı şiddeti sonucu kolu kırılmıştı. 30 Ekim 2017’de kolu kırılan Gökoğlu’nun gerekli tedaviyi göremediği için kolunda sekel kaldığını söyleyen eşi Meral Yıldırım Gökoğlu, kolun yanlış kaynadığını, eşinin fizik tedaviye de düzenli götürülmediğini ifade etti:
Engin Gökoğlu’nu darp eden gardiyanlar hakkında işlem yapılmazken, Gökoğlu’na hem görüşe çıkmama cezası verildi hem de kamu malına zarar vermekten açılan dava sürüyor.
Meral Yıldırım Gökoğlu, “aileleri olarak tutuklu avukatların sesi olmak istediklerini, yaşadıkları bu hukuksuzlukları kabul etmediklerini” söyledi.
İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, 14 Eylül 2018’de görülen duruşmada 14 avukatın tahliyesine hükmetmişti. Ancak ertesi gün savcılığın tahliye kararına itirazla bu kez avukatlar hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Avukatlardan altısı ikinci kez tutuklandı.
Rapor, Tahir Elçi’yle başlıyor
ELDH’nin “Tehlikedeki Avukatlar 2019” başlıklı 20 sayfalık raporu, Türk ve Kürt avukatlara ithaf edildi ve başlangıcında, öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi anıldı.
Raporda, avukatların tahliye olmasından hemen sonra ikinci kez tutuklanmasından da bahsedildi.
2012 yılında da Tehlike Altındaki Avukatlar Günü, Türkiye’ye ithaf edilmişti.
Bu yılki raporda da yargı baskısı altındaki şu avukatlar anlatıldı: Ahmet Mandacı, Akın Atalay, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Aycan Çiçek, Aytaç Ünsal, Behiç Aşçı, Buket Yılmaz, Can Tombul, Engin Gökoğlu, Eren Keskin, Halil İbrahim Vargün, Naim Feyzullah Eminoğlu, Selçuk Kozağaçlı.
İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) Avukatların Üzerindeki Yargı Baskısı raporuna göre, hak savunucusu avukatların 78 ayrı dava ve soruşturmaya maruz kaldığı bilgisine de raporda yer verildi.
Raporda şu değerlendirme yer aldı:
“Türkiye devleti sistematik olarak Birleşmiş Milletler Avukatların Rolüne İlişkin Temel İlkeler Bildirgesi’ni ihlal ediyor. Bu ihlalin, savunma hakkına da direkt olarak etkisi oluyor.” (AS)