İnsan hakları savunucularının da Adliyeye gelerek destek verdikleri Prof. Dr. Oran, adliye çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, Ceza Yasası'nın 301. maddesinin kaldırılması gerektiğini söyledi.
Oran: 301 tamamen kaldırılmalı
Oran, sorunun 301'in değiştirilmesiyle çözülemeyeceğini ifade ederek, "301'in tamamen kaldırılmalı. Çünkü maddenin kendisi değil, o maddenin nasıl uygulandığı önemli. Bu linç atmosferinde nasıl uygulandığını tahmin etmeye gerek yok, bunu görüyoruz" dedi.
Görüştüğü Cumhuriyet Savcısı Hasan Dursun'un, kendisine, "ölümle tehdit eden kişilerle uzlaşıp uzlaşmayacağını" sorduğunu ifade eden Oran, bunun mümkün olmayacağını açıkladığını ve tehdit mesajları gönderen kişilerle ilgili kamu davası açılmasını talep ettiklerini aktardı.
İki şikayet sonuçsuz, üçüncüsü savcılıkta
Suç duyurusu girişiminde Oran'a İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Yavuz Önen, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Yusuf Alataş, Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Türkiye Şubesi Başkanı Levent Korkut, Helsinki Yurttaşlar Derneği (HYD) yetkilisi Bülent Atamer, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Başkanı Kazım Genç ve Ankara Barosu Başkan Yardımcısı Hasan Ürel de eşlik etti.
İstanbul'daki aynı santralden gelen hakaret ve tehdit içerikli telefon ve faks numarasını, Kasım 2004'te savcılığa bildirdiğini aktaran Prof. Dr Oran, "soyut bir iddiadan ibaret olduğu" gerekçesiyle şikayetin cumhuriyet savcısınca değerlendirilmediğini açıkladı. Oran, bunun ardından yaptığı ikinci şikayete dair soruşturmanın da 10 aydır sonuçlandırılamadığını bildirdi.
Tehditleri "Azınlık Hakları Raporu"nu yazdıktan sonra ve İstanbul'da "Barışı Arama Kürt Konferansı" yapılırken aldığını söyleyen Oran, üç gün önce gelen tehdit içerikli bir mesajı okudu ve gazetecilere kendisine gelen hakaret ve tehdit içerikli e-mailleri dağıttı.
"Aktivist koruma talep etmez, devlet korur"
İHD Başkanı Yusuf Alataş da aktivistlerin devletten koruma talep etmelerinin söz konusu olamayacağını, bu konuda gerekli tedbirleri alma görevinin devlete ait olduğunu söyledi. (EÖ/KÖ)