Türk Tabipler Birliği'ne (TTB) İstanbul Şubesi, bir sürü şikayet olmasına rağmen Sağlık Bakanlığı'nın göz yumduğu ve medya organların reklam yaptığını belirttiği "bitkisel ürünlerle tedavi"nin durdurulması için çalışma başlattı.
İstanbul Tabip Odası'nda (İTO) yapılan toplantıda konuşan Prof. Dr. Taner Görem, insan sağlığını riske atarak rant elde edenler hakkında açtıklrı suç duyurusunun takipsizlikle sonuçlandığını buna karşı konunun uzmanlarından oluşan bir bilim heyeti kurduklarını belirtti.
Bilim heyetinde, Eczacılar Odası, Veteriner Hekimler Odası, Diş Hekimleri Odası hekimleriyle İstanbul Tabip Odası'ndan farmakoloji ve beslenme uzmanlarıyla barodan bir avukat yer alacak. Heyet, raporunu 10 Temmuz'da açıklayacak.
Bitkisel ilaçların zararları
Basın açıklamasını okuyan Dr. Ali Çerkezoğlu, bitkisel tedavilerin sağlığı tehdit ettiğine ve yasadışı olduğuna dikkat çekti:
"Bitkisel ürün diye tanımlanan ve pazarlanan bu ticari metalar kesinlikle ilaç değil ve tedavide kullanılmalarına verilmiş yasal izinler bulunmuyor. Özellikle çocuklarda, hamilelerde, emziren kadınlarda, yaşlılarda, ergenlik çağındaki gençlerde, bağırsaktaki emilimi etkileyen patolojik durumlarda beklenenden çok daha farklı veya çok daha sorunlu etkiler gösterebiliyor. Gerçek ilaçlarla etkileşimlerinde rahatsızlıklarda artış, kolayca farkına varılmayan ilaç zehirlenmeleri gözlemleniyor."
Çerkezoğlu, alternatif tedavilere karşı olmadığını, ancak uygulamada denetim olmadığının altını çizdi:
"Tedavi bitkisel olmaz, bilimsel olmak zorunda.Hekimin onayı olmayan tedaviyi kabul edemeyiz. Bitkisel ürünler 'tedavi' olarak sunulmadığı sürece bizim için sorun yok. Sorun, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan 'gıda destek maddesi' adı altında ruhsat alıp bitkisel tedavi edici adıyla sürülen ürünler."
"Bakanlık denetleyemiyorsa, TTB denetlesin"
Çerkezoğlu, büyük medya organlarında bitkisel ürün tedavilerinin pazarlanmasına karşı beş yıldır mücadele ettiklerini ancak bunu engelleyemediklerini söyledi:
"Televizyon kanalında, gazetelerde ve internet sitelerinde yayınlanan bitkisel ürünlerin anlatıldığı programlara yönelik çok sayıda şikayet iletiliyor. Söz konusu programlarda isimlerinin başında yer alan 'Prof. Dr.' Unvanını kullanarak kamuoyu karşısında inanılırlıklarını arttırmaya çalışan kişiler, bitkisel tedavi ile tüm hastalıkların iyileştirilebileceğini savunuyor.
"Buradaki milyar dolarlık büyük reklam pastası sayesinde halkın üzerinden kazanılan ranta göz yumulduğunu düşünüyoruz. Sağlık Bakanlığı'na da yazılarımı yazdık. Kendileri denetlemiyorlarsa, bu yetkilerini Türk Tabipler Birliği'ne versinler, mevcut olan yetkilerimizi kısıtlamasınlar." (RE/NV)