Türk Eğitim Derneği (TED) Türkiye’nin eğitim sistemine dair veri toplamada eksik kaldığından hareketle Türk Eğitim Atlası'nı hazırladı.
Hali hazırda paylaşılmış istatistikleri anlamayı kolaylaştıran atlasta Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA), Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) ve OECD Education at a Glance (Bir Bakışta Eğitim) gibi kaynaklarda öne çıkan bilgiler yer alıyor.
Atlasta yer alan bazı veriler şöyle:
Özel okullarda erkek öğrenciler çoğunlukta
MEB ve ÖSYM verilerine göre,
* Tüm kademelerde özel okullardaki erkek öğrenci sayısı kız öğrenci sayısından daha fazladır.
* Liseyi bitiremeyen erkek öğrenci sayısı kız öğrenci sayısından daha fazla
* Genel ortaöğretimde kız öğrencilerin okullaşma oranı erkeklerden daha yüksek.
* Mesleki ve teknik ortaöğretimde erkeklerin okullaşma oranları kız öğrencilerin üstündedir.
* Tüm bölgelerde erkek öğretim elemanı sayısı kadın öğretim elemanı sayısından daha yüksek iken, Güneydoğu Anadolu bölgesindeki erkek ve kadın öğretim elemanı sayısı arasındaki fark oransal olarak daha fazladır.
Evde eğitim kaynağı az
TIMSS sonuçlarına göre,
* Türkiye’de evlerinde eğitim kaynağı az düzeyde olan öğrenci oranı yüzde 54. Bu oran uluslararası ortalamada yüzde 21, Rusya Federasyonu’nda yüzde 19.
* 4. sınıf düzeyinde temel beslenme eksikliği nedeniyle öğretimi aksayan öğrenci oranı Türkiye’de yüzde 74, uluslararası ortalamada yüzde 29, Rusya Federasyonu’nda yüzde 17.
* Türkiye’de 4. sınıf düzeyinde dezavantajlı öğrencilerin bulunduğu okul oranı yüzde 63 iken, bu oran uluslararası ortalamada yüzde 30, Rusya Federasyonu’nda yüzde 13’tür.
Türkiye öğrenci harcamalarında son sırada
OECD verilerine göre,
* 2011 yılında Türkiye’deki yetişkin nüfusun yüzde 68’i ortaöğretim düzeyi altında eğitime sahip. OECD ülkeleri ortalamasında ise yüzde 25.
* 6-15 yaş aralığında öğrenci başına yapılan harcamada Türkiye Lüksemburg’un onda biri düzeyinde. Harcama sıralamasında Türkiye 19 bin 821 dolar ile son sırada, Lüksemburg 197bin 98 dolar ile ilk sırada.
* Sosyal, kültürel ve ekonomik (ESCS indeksi) olarak alt düzeydeki öğrenci oranı Türkiye’de yüzde 69, Rusya Federasyonu’nda yüzde 12, OECD ülkeleri ortalamasında ise yüzde 15’tir.
* 3-4 yaş nüfusunda bir eğitim kurumuna kayıtlı nüfus oranı Türkiye’de yüzde 12, Rusya Federasyonu’nda yüzde 73, OECD ülkeleri ortalamasında yüzde 74, Avrupa Birliği ortalamasında ise yüzde 81’dir. (YY)
Türk eğitim Atlası'nın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.