Türkiye Psikiyatri Derneği adına Doç. Dr. Ayşe Devrim Başterzi ve Prof. Dr. Şahika Yüksel, tecavüz sonrası gebelik meydana gelen N.Y. ve Z.K. üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilerlemiş gebeliklerdeki vakalar için bağımsız tıp ve hukuk profesyonellerinin yer alacağı bir üst kurul oluşturulması için yasal düzenleme talep etti.
Açıklamada, tecavüze uğrayan kadının gebeliği sürdürme kararını kendisinin almasına izin verilmesi, kadınların travmanın etkilerine yönelik destekleyici tedaviler alması talep edildi.
Hem kadına hem çocuğa zarar
Tecavüzle meydana gelen gebelik sonrasında doğuma zorlanan kadınların ciddi psikolojik sorunlar yaşadığı belirtilen açıklamada şöyle dendi:
"40 hafta boyunca travmatik olayı sürekli hatırlatacak bir bedensel değişimle yaşamaya zorlanmak, tecavüz sonrası ortaya çıkan bebeğe 'annelik' yapmasını beklemek kadınların ruh sağlığını giderek bozuyor. Kadının kendisine ve bebeğine zarar verme olasılığını arttırıyor."
Açıklamada, Bosna Savaşı'nda dünyaya gelen tecavüz çocuklarının şimdi kimliksiz ve kimsesiz kaldıkları hatırlatıldı:
"Doğum sonrasında ise, anneler tecavüz sonucu doğan bu bebeklerle yeterince ilişki kuramıyor, bebeğin duygusal gelişimi için gerekli olanı ilgi, şefkat ve bakımı gösteremiyor. Ayrıca doğan çocukta, gerek çocukluk gerekse yetişkinlik döneminde ciddi ruhsal problemler ortaya çıkabiliyor. "
"Hızlı karar verecek üst kurul gerek"
Türkiye'de tecavüz sonrasında gebeliğin sonlandırılacağı yasal sınır 20 hafta. Açıklamada, bu nedenle tecavüz olaylarında sağlık ve hukuk kurumlarında bürokrasinin yavaş seyrine yer olmadığı vurgulandı.
Dünyadaki birçok gelişmiş ülkede gebeliğin sonlandırılması için kabul edilen yasal sınır dolduktan sonra üç durumda, psikiyatristler, hukukçular, adli tıp uzmanları ve kadın doğum uzmanlarından oluşacak bağımsız bilimsel ve etik kurullar gebeliğin sonlandırılıp sonlandırılmayacağına dair kararlar alıyor.
Üç durum şöyle: Gebeliğin annenin bedensel sağlığını ciddi şekilde tehdit etmesi, fetüste yaşamla uyuşmayacak ya da normal bir yaşamla bağdaşmayacak ileri anomalilerin olması ve gebeliğin ilerlemesinin annenin ruh sağlığı üzerine yıkıcı hatta ölümcül etkilerinin olması.
Açıklamada, Türkiye'de de bağımsız tıp ve hukuk profesyonellerinin yer alacağı bir üst kurul oluşturularak, ilerlemiş gebeliklerdeki her bir vakayı hızla ve tek tek ele alarak karar vermelerini sağlayacak yasal düzenlemelerin acilen yapılması talep edildi. (NV)