Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi 14 yaşındayken tecavüze uğrayan H.D.'ye ruh sağlığı bozulmuştur raporu verdi. Mahkeme raporu dikkate almayıp H.D'yi Adli Tıp Kurumu'na yönlendirdi. Ancak Yargıtay, raporda "psikiyatr imzası bulunmadığı" için kararı bozdu. Olaydan dört yıl sonra H.D. üçüncü kez muayeneden geçirildi. İlk raporun aksine ikinci raporda H.D.'nin ruh sağlığının bozulduğu belirtilince, Güdeloğlu'nun cezası 13 yıl 4 aya çıkarıldı.
Ailesiyle pikniğe gitmişti
Radikal gazetesinden İsmail Akduman'ın haberine göre, Samsun'un Kavak ilçesinde hafif derecede zeka özürlü olan H.D., 2006 Haziran'ında babası, üvey annesi A.D. ve onların arkadaşı olan iki çocuk babası Salih Güdeoğlu ile birlikte pikniğe gitti. Güdeloğlu burada H.D.'ye tecavüz etti
Olayın ardından çıkarıldığı nöbetçi mahkeme, Güdeloğlu'nun tutuksuz yargılanmasına karar verdi.
Üniversite "ruh sağlığı bozuldu", Adli Tıp "bozulmadı" dedi
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne götürülen H.D.'ye ise ırza geçme olayının anlam ve önemini algılayamayacağı ve olay nedeniyle beden ve ruh sağlığının bozulduğuna dair rapor verildi.
Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Salih Güdeloğlu'nun yargılanması devam ederken, mahkeme olaydan iki yıl sonra H.D.'yi İstanbul Adli Tıp Kurumu 6. İhtisas Kurulu'na sevk edip ruh sağlığının bozulup bozulmadığına dair rapor alınmasını istedi.
Kurul, 25 Nisan 2008'de mahkemeye gönderdiği raporda, ".....mağduru bulunduğu olay nedeniyle ruh sağlığının bozulmadığı, hafif derece zekâ geriliği tespit edilen mağdurenin olay tarihinde kronolojik yaşı göz önüne alındığında mağduresi bulunduğu olayın hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamacağı... oybirliği ile mütalaa olunur" denildi.
Yargıtay kararı bozdu
Rapor üzerine mahkeme Güdeloğlu'na 2008 yılı Ekim ayında tecavüz suçundan 12.5 yıl hapis cezası verdi. Güdeloğlu tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 6. İhtisas Kurulu'nun raporunda psikiyatri uzmanının görüşü ve imzası bulunmadığı gerekçesiyle kararı bozup dosyayı geri gönderdi.
İki yıl sonra bir kez daha Adli Tıp 6. İhtisas Kurulu'na gönderilen H.D.'ye bu kez "ruh sağlığı bozulmuştur" raporu verildi. Yerel mahkeme de sanığın cezasını 13 yıl 4 aya çıkardı.
B.Ç.'nin raporu da bir yıl sonra değişmişti
Adli Tıp Kurumu 6. İhtisas Kurulu, daha önce de Vakit gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez'in tacizine uğrayan B.Ç. hakkında "ruh sağlığının bozulmadığı" yönünde rapor vermesiyle gündeme gelmişti.
Raporun ardından Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde zincirleme cinsel saldırı suçunu işlediği" gerekçesiyle 24 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Üzmez tahliye edilmişti.
Rapor tartışma yaratmış, Adli Tıp Kurumu Başkanı Keramettin Kurt görevinden alınırken 6. İhtisas Kurulu da yeniden yapılandırılmış ve kurula bir de çocuk psikiyatrı atanmıştı. Bir yıldan fazla bir süre sonra yapılan yeniden muayene sonunda B.Ç.'nin "ruh ve beden sağlığının bozulduğu" yönünde rapor verilmişti. (BB)