Türk Eczacılar Birliği'yle (TEB) ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında bir süredir devam eden görüşmelerde anlaşma sağlandı. Sigortalılar 1 Şubat'tan itibaren eczanelerden ücret ödemeden ilaç alabilecekler.
Dün (19 Ocak) gece geç saatlerde biten görüşmeyi basın toplantısıyla duyuran TEB Başkanı Erdoğan Çolak "eczacıların protokol düzeyinde yaşadığı sorunlar çözülmüş oldu" derken, Çalışma Bakan Faruk Çelik de "hiçbir zaman sivil toplum kuruluşlarını dışlayacak bir çaba içinde olmadıklarını" söyledi.
TEB ve Çelik bu akşam saatlerinde bir görüşme daha yapacaklar.
"Eczacı namına bir kazanım yok"
Konuyla ilgili görüştüğümüz Eczacının Sesi Grubu'ndan Hakan Gençosman anlaşmayı hayal kırıklığı olarak niteledi.
"Henüz TEB'den resmi bir açıklama yapılmış değil. İnternet sitesinde de herhangi bir bilgi yok. Biz anlaşma imzalandığını basından öğreniyoruz."
TEB'in SGK'nin ve hükümetin tüm dayatmalarını kabul ettiğini belirten Gençosman eczacılar namına ekonomik olarak bir kazanım yok. Geçmişle kıyasladığında da bir gelişme yok" dedi.
"TEB eczacı lehine müdahale etmemeyi seçti"
İmzalanan protokole göre özel hastanelerin katılım payları 1 Şubat'tan itibaren alınmaya başlanacak. Kamu hastanelerinin katılım payları yine eczaneler tarafından alınacak. Cirosu 350 milyonun altındaki yaklaşık 8 bin eczanenin iskontolarının sıfır olurken, 900 milyonun üzerindekilerin cirosu 2,5 olarak belirlendi.
Üzerinde uzlaşmaya varılan bazı maddeler şöyle:
- Özel hastanelerin 10 TL'lik muayene katılım paylarını da hastaneler alacak
- Yasada yüzde 75-90 avans ve 90 günlük süre içerisinde ödeme ön görülen provizyon sisteminde protokolle teslimde 60 gün içerisinde ödenecek.
- Sağlık uygulama tebliğinde eczacılar birinci basamak sağlık hizmeti sunucuları sayılacak
TEB'in eczacılar lehine mücadele etme yolunu tercih etmediğini ifade eden Gençosmanoğlu, "eczacılar mesleki hak mücadelelerine devam edecekler" dedi. (BÇ)