Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kasadan altın satışları 9 haftadır artarak sürüyor. Bankanın brüt altın stoku rezervi bu dönemde 146,5 ton azaldı. Seçimlere doğru altın ithalatının kısıtlanması nedeniyle yurt içi altın talebi TCMB kasasından karşılanmıştı.
Sözcü Gazetesinin haberine göre, 3 Mart-5 Mayıs arasındaki son dokuz haftada bankanın brüt altın rezervi 146,5 ton düşüşle 697,5 tona, swap dahil net altın rezervi 137,2 ton düşüşle 476,2 tona, swap hariç net altın rezervi ise 133,2 ton düşüşle 425,2 tona geriledi.
Bankanın son haftalık altın satış kayıtlarına göre de yalnızca 28 Nisan-5 Mayıs haftasında brüt altın rezervi 30,6 ton azaldı. Swap dahil altın rezervindeki düşüş 31,2 ton, swap hariç net altın rezervindeki düşüş ise 30,8 ton oldu.
Kavcıoğlu: Altın ithalatını sınırlamak için
TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, geçtiğimiz hafta Enflasyon Raporu toplantısında sorulan bir soruyu yanıtlarken altın fiyatlarının iç piyasada dünya fiyatlarının çok üzerine çıkması üzerine düzenleyici bir önlem olarak altın satışına başladıklarını açıklamıştı.
Kavcıoğlu 6 Şubat depremleri sonrasında "[...] vatandaşın yanlış yönlendirilmesi sonrası" altın talebinin ve altın ithalatının arttığını, altının Türkiye'de dünyaya kıyasla 20-30 dolar fazla fiyatla satılır hale geldiğini, bunun üzerine "TCMB'nin kendi rezerv gücüyle" piyasaya girdiğini belirtmişti.
Kavcıoğlu "İthalatta herhangi bir yasaklama yok ama piyasaya destek olduğumuz için ithalat artıracak bir talep yok. Cari dengeye olumlu bir katkı oldu. Gelişmelere göre ithalat olabilir, biz de devam edebiliriz. İthalat iki aydır çok düşük seviyelere geriledi. cari dengeye olumlu katkı" demişti.
"Brüt altın rezervinde düşüş" olarak kaydedilen 146,5 ton altının değeri 5 Mayıs itibarıyla 9,6 milyar dolar tutuyor.
Altın ve döviz piyasasının kalbi olarak bilinen İstanbul Kapalıçarşı'daysa seçimlere günler kala TCMB'nin halen altın satışlarını sürdürdüğü bildiriliyor.
Döviz stokları da düşüyor
TCMB'nin toplam rezervlerindeki düşüş de geçtiğimiz hafta sürdü.
Bankanın brüt rezervi geçen 800 milyon dolarlık düşüşle 114,1 milyar dolara, swap hariç net rezervi de 700 milyon dolarlık düşüşle -53,4 milyar dolara geriledi. Başka bir deyişle TCMB'nin kasasına halen döviz bulunmuyor.
Swap dahil net rezerv ise geçtiğimiz hafta 0,4 milyar dolarlık artışla 6,8 milyar dolara yükseldi.
Swap ve Hazine döviz mevduatı hariç TCMB'nin net döviz pozisyonu ise 10 Mayıs'ta -72,7 milyar dolarla tarihsel dip noktasına vardı.
Yılbaşından 5 Mayıs'a kadar olan dönemde brüt rezerv 14,7 milyar dolar, net rezerv 20,8 milyar dolar, swap hariç net rezerv 10 milyar dolar eksildi.
TCMB "sözlü talimatla" bankaların döviz satışını yasakladı
14 Mayıs'a günler kala, döviz piyasasında da olağanüstü gelişmeler gözleniyor.
TCMB sözlü talimatıyla bankaların 11-12 Mayıs'ta kurumsal müşterilerine spot piyasadan döviz satışları kısıtlanırken, artan talep nedeniyle Kapalıçarşı'da kurlarda sert artış görüldü. Kapalıçarşıda dolar 21 TL üzerini gördü.
TCMB'nin sözlü talimatını Millet İttifakı'nın ekonomi uzmanlarından eski bankacı Kerim Rota, Twitter hesabından duyurdu..
Bankalara bir TCMB Başkan yardımcısının "sözlü" talimatı ile Perşembe ve Cuma günü KKM dönüşleri ve bireysel müşteriler dışında kimseye döviz satmamaları söylendi. Bugün firmalar hiçbir şekilde döviz satın alamıyorlar.
— Kerim Rota (@kerimrota) May 11, 2023
Bu nedenle bugün ve yarın ithalat ödemesi olan firmalar bu…
Rota açıklamasında hükümetin "[...] yanlış politikalar nedeniyle ortaya çıkan ödemeler dengesi krizini seçim sonrasına ertelemek için artık günü birlik yasaklardan medet umar halde" olduğunu yazdı.
"Tek amaçları da seçime kadar iktidar partisine destek vermek. Bu uğurda enflasyonun vatandaşları ezmesi, rezervlerimizin erimesi, gelir ve servet dağılımının daha da bozulması onlar için önemli değil.
"Muhtemeldir ki 15 Mayıs sabahı iktidar partisi seçimi kaybedince kurların nereye gideceği, ödemeler dengesinin nasıl sağlanacağı da umurlarında olmayacak."
(AEK)