Buna göre AKP TBMM'yi 14 Eylül'de olağanüstü toplantıya çağıracak. Yeni Türk Ceza Kanunu tasarısının 1 Ekim'e kadar yasalaşması bekleniyor.
AKP ve CHP yeni Türk Ceza Kanunu yasa tasarısı için anlaşmaya vardılar. AKP, 14 Eylül'de TBMM'yi olağanüstü toplantıya çağıracak. Yasa tasarısının olduğu gibi TBMM'ye gitmesi bekleniyor.
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, iki parti arasındaki görüşmelerde ufak ayrıntılar olduğunu ve bunların da giderildiğini söyledi.
"Genel Kurul'da görüşülecek"
Görüşme sonrasında açıklama yapan CHP Genel Sekreteri Önder Sav, temel yasa düzenlemesine gereke kalmadan TCK Yasa Tasarısı'nın Genel Kurul'da görüşüleceğini söyledi.
Sav, 1 Ekim'den önce Meclis'in toplanarak konuyu görüşeceğini de belirtti. CHP Genel Sekreteri zina ile ilgili düzenlemeye ilişkin bir soru üzerine, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda değerlendirmelerin yapıldığını kaydetti.
Adalet Alt Komisyonu'nun CHP'li üyesi Orhan Eraslan da teknik çalışmaların devam edeceğini belirtti. Eraslan din adamlarının siyaset yapmasını engelleyen ve bazı kisvelerin giyilmesini yasaklayan düzenlemeler üzerinde sonuca varılamaması durumunda yasanın mevcut halinin korunacağını söyledi.
Tasarı neler getiriyor?
Olası Kast: Tasarıyla ceza kanununa yeni bir kavram giriyor. Olası kast, kişinin suç tipindeki unsurların gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen hareket etmesi halinde söz konusu olacak. Bu durumda ağırlaştırılmış müebbet hapis gerektiren suçlarda müebbet hapis, diğer suçlardaysa temel ceza üçte birden yarısına kadar indirilebilecek.
Haksız tahrik indirimi: Kamuoyunda töre ve namus cinayeti olarak adlandırılan öldürme suçlarındaki haksız tahrik indirimi uygulaması değiştiriliyor. Haksız bir fiilin meydana getirdiği şiddetli üzüntünün etkisi altında suç işleyen kimselere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine 18 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Ceza sorumluluğu: Suçu işlediği sırada 12 yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu olmayacak. Ancak çocuklara özgü güvenlik tedbirleri alınacak.
Kısa süreli hapis cezaları: Bu cezalar adli para cezasına, zararın tazminine, cezanın yarısından bir katına kadar süreyle belli yerlere gitmekten veya belirli etkinliklerden yasaklanmaya ya da kamuya yararlı bir işte çalıştırılmaya çevrilebilecek.
Töre cinayetleri: Kasten adam öldürme suçunu işleyenlere müebbet hapis cezası verilecek. Nitelikli adam öldürme halleri arasında sayılan töre saikiyle işlenen cinayetlerdeyse ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenecek. İhmal yüzünden ölüme sebebiyet verenlere de ağırlaştırılmış müebbet yerine 25 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Evlilikdışı çocuğunu öldüren annenin cezası indirilmeyecek.
İnsan üzerinde deney ve organ ticareti: İnsanları bilimsel denek olarak kullananlar hakkında 3 yıla kadar hapis istenecek. Hukuken geçerli rızaya dayalı olmaksızın kişilerden organ alan kimseler 9 yıla kadar hapisle cezalandırılabilecek.
İşkence: İşkence yapan kamu görevlisi hakkında 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası öngörülecek.
Cinsel saldırı ve tecavüz: Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişiye mağdurun şikayeti üzerine 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası verilecek. Saldırının niteliğine göre bu ceza 12 yıla çıkabilecek. Çocukları cinsel yönden istismar edenler de 3 yıldan 8 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Cebir, tehdit ve hile olmaksızın 15 yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunanlar, mağdurun şikayeti üzerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
Hürriyete karşı suçlar: Cebir veya tehdit kullanarak devletçe kurulan veya kami makamlarının verdiği izne dayalı olarak yürütülen her türlü eğitim ve öğretim faaliyetlerine, öğrencilerin toplu olarak oturdukları bina veya bunların eklentilerine girilmesine veya orada kalınmasına engel olunması halinde 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Ayrımcılık: Bu suç Anayasanın 10'uncu maddesine göre düzenlendi. Buna göre dil ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım yapanlar 1 yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılacak.
Gecekondu cezası: Yapı ruhsatı alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişiye 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Çocuklar ve pornografik yayınlar: Müstehcen görüntü yazı veya sözlüleri içeren ürünlerin üretiminde çocukları kullanan kişiye 5 yıldan 10 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Çocukları fuhuşa teşvik edenlerde 10 yıla kadar hapis ve adli para cezasıyla cezalandırılacak.
İmam nikahı: Birden çok evlilik, hileli evlenme veya imam nikahı gibi dinsel törenle evlenen kişiler hakkında 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istenecek.
İhaleye fesat, zimmet ve irtikap, rüşvet: Kamu kurum ve kuruluşları adına yapılan mal veya hizmet alım veya satımlarına ya da kiralamalarına ilişkin ihalelere fesat karıştıran kişi hakkında 12 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Görevi nedeniyle zilyedliği kendisine devredilmiş malı zimmetine geçiren kamu görevlisine de 5 yıldan az olmamak üzere hapis cezası verilebilecek. Rüşvet alan veya bu konuda anlaşan kamu görevlisine de 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Rüşvet veren de aynı şekilde cezalandırılacak.
Genital muayene: Yetkili hakim ve savcı kararı olmaksızın kişinin genital muayeneye gönderilmesi halinde fail hakkında 1 yıla kadar hapis cezası istenecek.
Devlete karşı suçlar: Türklüğü, Cumhuriyeti veya Meclisi alenen aşağılayan kişi 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Anayasal düzeni ortadan kaldırmak isteyenlere de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilecek. (EÖ/YS)