58 ilden 100'ün üzerinde kadının katılımıyla yapılan 'Bugün, Dün Değildir' toplantısında erkekler de vardı. Toplantıda yapılan konuşmaların metinlerini sayfalarımızda bulabilirsiniz.
Biz, 1 Nisan'da yürürlüğe girmesi beklenen yeni Türk Ceza Yasası için "gerisayım" kampanyası için hazırlanırken, hükümet de "geri adım" atmaya hazırlanıyormuş meğer! 1 Nisan'da tüm Türkiye'den kadınların katımıyla yapacağımız toplantının hazırlıkları tamamlanmak üzereyken, yeni Türk Ceza Yasası'nın yürürlüğe giriş tarihinin 1 Haziran'a ertelendiğini öğrendik. Toplantıda katılımcılara dağıtılacak afişler baskıdaydı, yeni yasayla ilgili olarak hazırladığımız eğitim CD'leri çoğaltılıyordu, üstelik Türkiye'nin dört bir köşesinden davet ettiğimiz kadınlar (ve erkekler) Ankara'ya gelmek üzere çoktan yola çıkmıştı. Yasanın yürürlüğe gireceği 1 Nisan'daki bu büyük buluşma için her şey hazırdı.
TCK konusunda "geri adım" atılması, kadınların bir araya gelmesini engelleyemedi.
"Bugün, Dün Değildir" başlığıyla düzenlenen toplantıyı, Şırnak'tan İstanbul'a, Kırklareli'nden Van'a, Samsun'dan Mersin'e kadar 58 ilden 100'ün üzerinde katılımcıyla gerçekleştirdik. Hakkari, Artvin, Muş, Siirt, Eskişehir ve Ardahan'dan gelenler ise erkek katılımcılardı; aralarında Ticaret Odası Başkanı, Milletvekili, Belediye Başkan Yardımcısı vardı.
Toplantıya Ankara'dan da çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı: Çağdaş Kadın ve Gençlik Vakfı, Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği, Türk Kadınlar Birliği, Türk Anneler Derneği, Başkent Kadın Platformu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Kadın Dayanışma Vakfı, Cumhuriyet Kadınları Derneği, İRİS Eşitlik Gözlem Grubu, Uluslararası Af Örgütü, Ulusal Gençlik Konseyi Girişimi, Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği, Eğitim-Sen. Ayrıca, CEDAW Türkiye Sivil Toplum Forumu Yürütme Kurulu üyeleri ve Ankara Barosu Kadın Komisyonu Başkanı da toplantıya katıldı.
Toplantının açış konuşmasını Uçan Süpürge'den Prof. Dr. Yıldız Ecevit yaptı. Daha sonra sırasıyla Avukat Şenal Sarıhan, ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ecevit, Avukat Sema Kendirci, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Temsilcisi Levent Korkut ve KA.DER'den Sırma Evcan birer konuşma yaptılar.
Daha sonra da salondaki kuruluş temsilcileri kısa konuşmalarla toplantının önemine değindiler: Ulusal Gençlik Konseyi Girişimi'nden Pınar Yazıcıoğlu, Başkent Kadın Platformu'ndan Oya Işık, KAZETE'den Demet Işık, Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu, KASAİD Başkanı Canan Güllü, Türk Anneler Derneği Başkanı Gül Baysal, ÇYDD Ankara Şubesi Başkanı Ülkü Günay, Kadın Dayanışma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Leziz Onaran, Çağdaş Kadın ve Gençlik Vakfı'ndan Gül Erdost.
Toplantının ilk bölümü böylece tamamlandıktan sonra ikinci bölüm olan "Atölye Çalışması"na geçildi. Katılımcılar bu atölyede, Uluslararası Af Örgütü'nden Özlem Dalkıran'ın "Stratejik Düşünme ve Planlama" başlıklı eğitiminden geçtiler.
Gruplar halinde masalar oluşturan katılımcılar, TCK'nin kadınları ilgilendiren maddelerini konu başlığı olarak paylaştılar ve bu maddeler üzerinden yerel bazda kampanyalar planladılar. Bu eğitim, katılımcıların illerine döndükten sonra yeni TCK konusunda bilgilendirme çalışmaları yapmaları için temel bilgileri ve yöntemleri içermesi bakımından önemliydi.
Son bölümde ise Levent Korkut, toplantıyı katılımcılarla birlikte değerlendirdi. Tüm katılımcılar, yapılan konuşmalardan ve verilen eğitimden çok memnun kaldıklarını dile getirdi.
Önümüzdeki günlerde, atölye çalışmasının sonuçları toplanarak illerden gelen katılımcılara gönderilecek ve çalışmalar başlayacak. Bu illerde yapılacak TCK'ye yönelik çalışmaların sonuçlarını sayfalarımızdan takip edebilirsiniz. (BA)