TGC Başkanı Orhan Erinç, Adalet Bakanı Çiçek'in, Cemiyetin ulaştırdığı önerileri Ceza işleri Genel Müdürlüğü'ne incelettirmesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Erinç, sadece hükümetin değil Cumhuriyet Halk Partisi'nin de yeni TCK'yı tümüyle paylaşmasa da büyük ölçüde katıldığını ve sorumluluğu bulunduğunu söyledi.
Erinç : 25 madde tekrar incelensin
Cemiyetin Cağaloğlu'daki lokalinde TGC Başkanvekili Vahap Munyar, Genel Sekreteri Turgay Olcayto ve Başkan Yardımcısı Zafer Atay'ın da katılımında gerçekleştirilen basın toplantısında Erinç, Hukukçu Fikret İlkiz'in önerileri doğrultusunda, Bakan Çiçek'ten toplam 25 maddede değişiklik veya yürürlükten kaldırma istedi.
Buna göre,
* "İntihar" (84)
* "hakaret" (125)
* "Haberleşmenin gizliliğini ihlâl" (132)
* "Kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması" (133)
* "Özel hayatın gizliliğini ihlâl" (134)
* "basın ve yayın yoluyla işlenmesi hâlinde cezanın yarı oranında artırılması" öngören ortak hüküm (218)
* "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma" (220)
* "Müstehcenlik" (226)
* "Fiyatları etkileme" (237)
* "İftira" (267)
* "Gizliliğin ihlâli" (285)
* "Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" (288)
* "Devlete karşı savaşa tahrik" (304)
* "Temel millî yararlara karşı hareket" (305),
* "Devlet sırrı"na ilişkin maddelerinin (329, 330, 334, 336) değiştirilmesi;
"Türklüğü, Cumhuriyeti, Devletin kurum ve organlarını aşağılama" (301) ve "Halkı askerlikten soğutma" (318) maddesinin ise yürürlükten kaldırılmasını talep edildi.
TGC, 84 ve 132. maddeler gibi düzenlemelerde, basın ve yayın kuruluşlarına getirilen özel artırımın kaldırılmasını; 133. madde gibi, bilinmesinde kamu yararı görülen gelişmelerin haberleştirilmesine engel getiren maddelerin değiştirilmesi; 301. maddenin yürürlükten kaldırılmasını istedi ve 305. maddenin de bilgi edinme ve ifade özgürlüğü için tehlike oluşturacak bir madde olduğunu bildirdi.
"Çiçek'in sözlerini üzerimize almıyoruz"
Çiçek'in basın örgütlerinin pasif kaldıkları yönündeki eleştirileri üzerlerine almadıklarını açıklayan Erinç, yasanın yürürlüğe girmesinden sonra iki-üç yıllık bir içtihat boşluğu yaşanacağını bildirerek, Mayıs 2004'te dikkat çekmeye başladıkları yasanın olumsuz yönlerinin 30 Kasım 2004'te Türkiye'deki 36 Gazeteciler Cemiyeti'nin açıklamasıyla da paylaşıldığını dile getirdi.
Yasanın Avrupa Birliği sürecinde müzakereleri etkileyebilecek tehlikeler içerdiğini ifade eden Erinç, Milliyet gazetesine demeç veren AİHM Yargıcı Rıza Tüzmen'in yasanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) hükümlerine aykırılığını gösterdiğini söyledi.
Toplantı sonunda Türbanlı bir habercinin toplantı düzenlenen mekanlara alınmaması ile ilgili görüşleri sorulan Erinç, bugünün konusunu TCK olarak belirlediklerini ifade ederek soruları yanıtlamadı.
Çalışlar : "Yeni TCK anlayış testi olacak"
Medyaya yabancı sermaye ilgisi ile ilgili bir soruya yanıt veren Erinç, Avrupa Birliği'nin sermayeyi temsil ettiğini ve giderek siyasallaştığını savunarak, "Başbakan 'Milli Basın' kavramını kullanıyor. Buna karşılık, medyayı uluslar arası sermayeye açmak bize göre bir çelişkidir. Anlaşılan söz verilmiş bir yerlere" dedi.
Toplantıda söz alan TGC Yönetim Kurulu üyesi Oral Çalışlar ise, Adem Sözüer'in yasa hazırlıkları sürecinde karşılaşılan en büyük zorluğun komisyonlardaki otoriter devlet anlayışı olduğunu söylediğini belirterek, "yeni TCK demokratik devlet mi otoriter devlet mi olacağımızın bir testi olacak" diye konuştu.
ÇGD'den TCK paneli
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) İstanbul Şubesi de yeni TCK'ya ilişkin bir panel düzenliyor. Basın Konseyi Yüksek Kurulu Üyesi ve İstanbul Barosu Eski Başkanı Turgut Kazan'ın konuşmacı olarak katılacağı panel, bu akşam (Salı), saat 19.00'da, Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği'nin (TMMOB) Beyoğlu İpek Sokak'taki binasında gerçekleştirilecek.
Fırat: TCK'da değişiklik sinyali yok
NTV'ye göre, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Adalet Bakanı Çiçek'in TCK'da bir değişikliğe gidilebileceği yönündeki sözlerine ilişkin olarak "Ben de basından takip ettim ama böyle bir sinyal görmedim" dedi. (EÖ/TK)