Kent ve Çevre için Haydarpaşa Dayanışması adına Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) ve Mimarlar Odası'nın (MO) çağrısıyla bir araya gelen kent hakkı savunucuları, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü'nü (TCDD) 28 Kasım'daki yangını Haydarpaşa Gar binasının ticarileştirilmesi için fırsat bilmekle suçladı.
Haydarpaşa özelleşecek mi?
MO ve BTS'nin bu sabah Haydarpaşa Garı restoranında medyayı bilgilendirmek için düzenlediği kahvaltıya TCDD 1. Bölge Müdürü Hasan Gedikli de katıldı. Gedikli, yangında büyük hasar gören tarihi Haydarpaşa Tren Garı'na geçici çatı için ihaleye çıkılacağını sonraki günlerde de binanın restorasyonunun yapılacağını ve garın bir çekim merkezi olmasını düşündüklerini söyledi.
Gedikli, 13 Mayıs 2005'te Haydarpaşa Dayanışması tarafından kamuoyuna duyurulan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 1 milyon 200 bin metre kare alan üzerindeki Haydarpaşa projesi kapsamında Gar'ın otele dönüştürülmesi tasarısına ilişkin ısrarlı sorulara kesin yanıtlar vermekten kaçındı.
"Bu konu netlik kazanmış değil. Yeni projede Haydarpaşa Garı ve çevresinde 102 dönümlük bir TCDD arazisi olarak gözüküyor. Haydarpaşa Garı işlevine devam edecek. Haydarpaşa'ya herhangi bir şey yapılması mümkün değil."
Gedikli, "Haydarpaşa özelleştirilecek mi?" sorusuna karşılık olarak da, "Haydarpaşa Garı özelleştirilmeyecek," dese de Garın özelleştirilmesini kapsayan Büyükşehir Belediyesi'nin projesinin Anıtlar Kurulu'nda olduğunu söyledi ve ekledi: " Onda da netleşmiş bir şey yok."
"Haydarpaşa Garı'nın çekim merkezi olması"nın ne anlama geldiğine ilişkin soruya da Gedikli, "Mekan içerisinde stantlar olsun buraya gelen yolcularımız kitap, oyuncak alabilsin. Burada böyle bir güzellik olsun istedik, " yanıtını verdi.
"Önce ticarileşme ardından özelleştirme"
Gedikli'nin konuşması biter bitmez salondan ayrılması Haydarpaşa Dayanışması'nın bileşenleri olan MO ve BTS'nin eleştiri ve önerileri ile TCDD 1. Bölge Müdürü'nün yaklaşımını bir arada tartışmayı olanaksızlaştırdı.
Mimarlar Odası'nden Mücella Yapıcı TCDD'nin Garın yangın sonrası onarımına yaklaşımının Haydarpaşa'nın ticarileştirilmesi hedefinden vazgeçilmediğini gösterdiğini söyledi.
"Geçici çatı düzenlemesi için İstanbul Teknik Üniversitesi'!ne yazılan yazıda Haydarpaşa Garı'nın 'bir çekim merkezi' olarak yeniden düzenlenmesi öngörülüyor, ancak bununla hedeflenen Haydarpaşa'nın toplum değil, sermaye yatırımları için bir çekim merkezi kılınmasıdır."
Yapıcı dünyanın en değerli 10 garından biri, hatta birincisi olduğu bilinen Haydarpaşa'nın, tren yolları, limanı ve vapur iskelesiyle birlikte kentte sahip olduğu eşsiz konumuyla zaten muazzam bir çekim gücü barındırdığını, bir çekim merkezi olmak için hiçbir ticari faaliyete ihtiyaç duymadığını anlattı.
"İstediğimiz, Haydarpaşa'nın bu işlevlerini yerine getirebilmesi için donatılması ve düzenlenmesidir, özelleştirilmesi ve ticarileştirilmesi değil."
Yapıcı, Haydarpaşa özelleştirmesinin 2003-2004'ten bu yana AKP hükümetinin en büyük özelleştirme projelerinden biri olduğunu, hiçbir zaman gündemden kaldırılmadığını söyledi ve Haydarpaşa arazisinin TCDD'den Belediye'ye devri ve araziye tasarruf hakkının devri için yapılmış olan bir dizi yasa değişikliğini anımsattı.
Haydarpaşa Projesi, MO yetkililerinin vurguladığı gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 28 Nisan 2009 tarihli teklif çağrısında da kapsamlı bir kentsel yenileme projesi olarak yerli ve uluslararası yatırımcıların ilgisine sunuluyor.