Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu "Medyada yer alan bazı haberlerin masumiyet karinesini ihlal ettiği iddialarının araştırılması" ile ilgili inceleme raporunda "Medya alanındaki etik ve habercilik kurallarının, İnternet medyası için de geçerli olduğu hatırdan çıkarılmamalıdır deniyor.
Yargı mensuplarının basın sözcüsü sıfatıyla medyaya bilgi vermesini engelleyen hükümlerin mevzuattan çıkarılmasını öneren raporda, gerekirse adliyelerde medya ve halkla ilişkiler büroları kurularak sağlıklı iletişim kanalları oluşturulması ve gizlilik içermeyen belgelerin medyayla paylaşılması istendi.
"Özellikle toplumu yakından ilgilendiren olaylarda veya hukuksal konularda toplumu yanlış yönlendiren bilgi kirliliğinin önlenmesi ve bilgi eksikliğinin giderilmesi amacıyla resmi kurumlarda gerekli birimlerin oluşturularak doğru haber akışı sağlanmalı."
Rapor için, Cumhuriyet gazetesi yayın yönetmeni İbrahim Yılmaz, Kanal D ve CNN Türk yayın yönetmeni Mehmet Ali Birand, NTV yayın yönetmeni Ömer Özgüner, Zaman gazetesi genel yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı, Basın Konseyi başkanı ve Hürriyet gazetesi başyazarı Oktay Ekşi, RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, RATEM yönetim kurulu başkanı Yusuf Gürsoy ve yardımcısı Dursun Güleryüz, Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi televizyon gazeteciliği program direktörü ve Radikal gazetesi yazarı Prof. Fr. Haluk Şahin de dinlendi.
Rapor sonuçlarından bazıları
Medyanın teknik bir konu olan adli konularda haber yapması sırasında yapılabilecek yanlışlıkların önlenmesi amacıyla "adli haber editörlüğü' medya kuruluşları tarafından bir alternatif olarak düşünülmeli, yargı muhabirleri için temel hukuk bilgilerini de kapsayan eğitim programları düzenlenmeli..
Medyanın meslek standartları yükseltilmeli, mesleki birlik ve kuruluşların periyodik olarak düzenleyecekleri seminer, panel ve kurslarla çalışanların mesleki duyarlılıkları artırılmalı,
Bireylerin hakları, medyaya karşı daha kuvvetli bir hukuki koruma altına alınarak ihlallerde başvuracakları hukuki yollar hakkında bilgilendirilmelidir
RTÜK'ün yapısı yeniden gözden geçirilerek, denetleme ve düzenleme görevini daha işlevsel yapabilmesini sağlayacak yasal ve yapısal düzenlemeler gerçekleştirilmelidir.
Basın özgürlüğünün tam olarak sağlanabilmesi için, basının tekelleşmesini önleyecek yasal tedbirler alınarak çok sesliliğe imkân verilmeli, basın çalışanlarının mesleklerini daha özgürce yapabilecekleri ortamın oluşturulması adına sendikal haklarını güvence altına alan düzenlemeler yapılmalıdır.
Medya alanındaki etik ve habercilik kurallarının, İnternet medyası için de geçerli olduğu hatırdan çıkarılmamalıdır. Hızla büyüyen bilişim sektöründeki gelişmeler hukuki alanda da karşılığını bulmalı, yasal düzenlemeler bu alandaki gelişmelerin gerisinde kalmayıp ihtiyacı karşılayacak nitelikte olmalıdır.
İmzacılar
Raporda Alt Komisyon Başkanı AKP Kırklareli Milletvekili A. Gökhan Sarıçam, AKP İstanbul milletvekili Edibe Sözen, CHP Sivas milletvekili Malik Ecder Özdemir, MHP İzmir milletvekili Şenol Bal ve DSP İstanbul milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş'ın imzaları var. (EÖ)