Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, saat 15.00'te toplandı. Genel Kurul oturumu İstiklal Marşı'nın okunmasıyla açıldı.
7 Haziran seçimleri sonrası olduğu gibi, oturumu en yaşlı üye sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal yönetti. Oturuma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.
TBMM Başkanı İsmet Yılmaz'dan görevi devralan Deniz Baykal, yeminlere başlanmasının öncesinde kısa bir konuşma yaptı. Baykal, 5 ay içinde iki ayrı milletvekili seçimini yaşayan Türkiye'de, üyelerinin bir kısmı iki kez seçilmiş bir TBMM olarak toplandıklarını kaydetti.
TBMM Genel Kurulu'na ilk MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli geldi, hemen ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu ve daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ geldi; Selahattin Demirtaş ise geçirdiği ameliyat dolayısıyla oturuma katılmadı.
Baykal: Mezhep ve din dayatmanın...
Baykal açılış konuşmasında bölgede tarihsel bir kırılmanın yaşandığı dönemde görev yapacaklarına dikkati çeken Baykal, Türkiye'nin çevresindeki yangının söndürülmesi için uluslararası dayanışma sergilemek durumunda olduğunu ifade etti.
Konuşmasında laikliği "dinsizlik" diye sunup tahrip etmenin, devlet ya da cemaat eliyle din ve mezhep dayatmanın nelere yol açtığının görüldüğünü anlatan Baykal, "Devleti cemaatleştirmenin sakıncalarını görenlerin artık devlet marifetiyle mezhep ve din dayatmanın sakıncalarını da göreceklerini umuyorum. Anadolu'nun derin tarih, kültür ve inanç birikiminden, Mevlana'dan, Hacı Bektaş-ı Veli'den, Yunus Emre'den yola çıkarak sürdürmekte olduğumuz medeniyet yolculuğunda bugün karşımıza çıkan tehlikeleri, dinci, mezhepçi, ırkçı terör kuşatmasını bugüne kadar cumhuriyetimizin bu temel felsefesiyle aştık, bundan sonra da onunla aşacağız" diye konuştu.
Paris için saygı duruşu önerisi kabul edilmedi
Baykal'ın konuşmasını tamamlamasının ardından CHP'li Sezgin Tanrıkulu ayağa kalkarak Paris'teki katliam için saygı duruşunda bulunulmasını önerdi. Oturumu yöneten Baykal, öneriyi Meclis'in çalışmalarına henüz başlamadığı gerekçesiyle kabul etmedi.
Zana'nın yemini geçersiz
Ardından milletvekilleri yemin etmeye başladı. Genel Kurul'da önce engelli milletvekilleri yemin etti; daha sonra vekiller şehirlerin alfabetik sırasına göre kürsüye gelerek yemin eti.
HDP'li Leyla Zana'nın yemini sırasında "Türk milleti" yerine de "Türkiye milleti" ifadesini kullandı.
Bunun üzerine Baykal, "Yemin metni aynen okunmamıştır. Aynen okunmuş yazılamaz. Bir hususu hatırlatmak isterim" diyerek Zana'dan yemin metnini tekrarlamasını istedi. Metni tekrarlamayan Zana'nın yemini geçersiz sayıldı.
Erdoğan, Zana sorusunu yanıtlamadı
Meclis'ten çıkışında Zana'nın yemin metni dışına çıkmasına ilişkin değerlendirmesi sorulan Erdoğan, "Benden almayın" karşılığını verdi.
Öcalan katip üye
Meclis'in en genç 6 milletvekili de katip üye oldu. O isimler arasında Abdullah Öcalan'ın yeğeni HDP Milletvekili Dilek Öcalan da var.
Meclis başkanlığı seçimi ilk görev
Milletvekillerinin yemin etmesinin ardından göreve başlayacak olan 26. dönem parlamentosunun ilk görevi, yeni başkanını seçmek olacak.
Adaylık başvuruları 17 Kasım-21 Kasım tarihleri arasında alınacak. Meclis başkanlığı seçimi için ilk tur oylamanın 22 veya 23 Kasım'da yapılması bekleniyor.
İlk iki turda bir adayın Meclis Başkanı seçilebilmesi için 367 oy alması gerekiyor. Eğer hiçbir aday 367 rakamına ulaşamazsa, üçüncü turda 276 oy alan aday Meclis başkanı seçilecek. Meclis Başkanı seçiminin ardından yeni hükümet programı Meclis'te okunacak. İki gün sonra program üzerinde görüşmeler, bir gün sonra da güvenoylaması yapılacak. (HK)