CHP Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Milletvekili Orhan Sümer, TBMM Genel Kurulu'nda devlet yurtlarındaki sorunları gündeme getirerek bugün devam edecek olan Aladağ Yurt Yangını Davasını hatırlattı.
29 Kasım 2016 tarihinde Adana'nın Aladağ ilçesinde 11'i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirdiği, 24 öğrencinin de yaralandığı, yurt yangınını hatırlatarak devlet yurtlarındaki sorunların araştırılmasını istedi.
Sümer köylerde binbir zorlukla eğitim almaya çalışan çocukların durumunun bu yangınla daha net olarak görüldüğünü söyledi.
Yangından sonra TBMM bünyesinde kurulan araştırma komisyonunun raporundaki hiçbir önerinin hayata geçirilmediğini de sözlerine ekledi.
"512 sayfalık rapor hazırlandı, daha neyi bekliyoruz?"
Sümer, şöyle devam etti:
"Geçen dönem görev yapan komisyon, 512 sayfalık rapor hazırladı. Alınması gereken önlemleri tek tek sıraladı.
"Ama gereken dersler bir türlü çıkarılamadı. Mevzuat yerinde saydı, yurtlarda sorunlar her geçen gün katlanarak arttı. Sorarım size daha neyi bekliyoruz? Sizler 'hayır' dedikçe yüreklerdeki yangın daha da büyüyor. Sizler 'hayır' dedikçe, Aladağ'ın alevi hepimizi sarıyor.
"Çünkü Aladağ davası siyasi bir dava veya bir hukuk davası değildir. Aladağ davası bir yürek davasıdır, bu dava bir vicdan davasıdır."
Sümer, iktidar partisi milletvekillerine eğitimdeki ve yurtlardaki sorunlara daha fazla duyarlılık göstermelerini ve konuyla ilgili araştırma komisyonu kurulmasını kabul etmelerini istedi. Ancak, önerge kabul edilmedi.
"İki yıl içinde bu sorun ortadan kalkmalı"
Yükseköğrenimde özellikle barınma konusunun kangren haline geldiğini anlatan Sümer, bugün her beş üniversite öğrencisinden sadece birine devlet tarafından barınma hizmeti verildiğine işaret ederek şunları söyledi:
"Bu sorun, artan öğrenci ve üniversite sayısına bağlı olarak, yeni mağduriyetler yaratmaktadır.
"Üniversiteyi kazanan çocuklar kadar, aileleri de mağdur olmaktadır.
"Farklı şehirlerden gelen ve maddi durumu iyi olmayan öğrenciler, sırf bu nedenlerle istismar edilmektedir.
"Bugün adı ne olursa olsun Milli Eğitim değerlerine aykırı eğitim verenlerin; evlatlarımızı zehirlemesine, onları istismar etmesine artık kayıtsız kalınmamalıdır. TOKİ tarafından yurt hamlesi başlatılmalı, iki yılda bu sorun tamamen ortadan kaldırılmalıdır."
Kredi ve Yurtlar Kurumu'na yerleşme şansı bulan öğrencilerin de sorunlarının burada bitmediğini, yurtların temizliğinden, ulaşım sorunlarına; taciz iddialarından sunulan yemeklerin kalitesine kadar pek çok sorunla karşı karşıya kaldığına işaret eden Sümer, Adana'daki Mahmut Sami Ramazanoğlu Kız Yurdu ve Fevzi Çakmak Kız Yurdu önündeki yolda öğrencilerin can güvenliği konusunu da gündeme getirdi.
TIKLAYIN - Aladağ Yurt Yangının İki Yıllık Kronolojisi
Ne olmuştu?
29 Kasım 2016'da Adana Aladağ'da Özel Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda akşam saatlerinde yangın çıkmış, yurtta kalan eğitmen Fatma Canatan, yurt müdürü Cumali Genç'in kızı Sare Betül Genç, 8. sınıf öğrencileri Sema Nur Aydoğdu, Zeliha Avcı, Sevim Köylü; 7. sınıf öğrencileri Gamze Bagir, Sümeyye Yetim, İlknur Maden; 6. sınıf öğrencisi Nurgül Pertlek, 5. sınıf öğrencileri Bahtınur Baş, Tuğba Aydoğdu ile Cennet Karataş hayatını kaybetmişti. Pencereden atlayan ve dumandan etkilenen 22 öğrenci de hastanelere kaldırılmıştı. (AÖ)