Fotoğraf: Hatay'daki Mustaha Kemal Üniversitesi Misafirhanesi'nden geriye kalan yangın merdiveni.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) uzaktan eğitim kararının "yetki aşımı" oluşturduğu gerekçesiyle Danıştay'a yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtığını duyurdu.
Karar hukuk
fakültelerini de kapsıyor
TBB, "Tüm yükseköğretim kurumlarının online eğitime geçmesine ilişkin uygulama"nın, avukatlık mesleğinin kaynağı olan Hukuk Fakültelerini de kapsaması nedeniyle "mesleği anayasal ve yasal hükümler uyarınca planlayan, denetleyen ve düzenleyen Türkiye Barolar Birliğini doğrudan ilgilendir[mesini]" başvurusunun gerekçesi olarak ileri sürdü.
Üniversitelerde eğitimin şeklinin belirlenmesi
yetkisi kanunen YÖK'e verilmiş değil
TBB başvurusunda "Yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretimin şeklinin belirlenmesi yetkisi[nin] kanunda açıkça YÖK'e verilmediğini" vurguladı ve YÖK'ün yetki aşımında bulunarak "her yükseköğretim kurumunun kendi organları tarafından değerlendirerek karara bağlaması gereken bir konuda" yaptığı işlemin "yetki yönünden hukuka aykırı" olduğunu savundu.
Gençlerin eğitim
hakkına kavuşmasına engel
Kararın "depremzede yurttaşların öğrenci yurtlarında barınmalarını sağlamak maksadıyla" ancak "eğitim bilimcilerin olumsuz görüşüne rağmen", "üzerinde çok düşünülmeden, gerekli plan ve program yapılmadan," depremin yıkıcı sonuçlarını azaltmak gerekçesiyle alındığını savunan TBB, "gençlerin eğitim hakkına tam anlamıyla kavuşmasına engel ol[unduğunu] ileri sürdü ve "devletin depremzede yurttaşlarını barındırma yükümlülüğünü yükseköğretimi adeta feda ederek gerçekleştirmeye çalışmasında kamu yararı denetimi yapılma[sını] istedi.
Arka plan
Erdoğan, 11 Şubat'ta deprem sonrasında geldiği Diyarbakır'da "Üniversitelerimizi yaz mevsimine kadar tatil ediyoruz. Kredi Yurtlar Kurumunun yurtlarını depremzedeler için misafirhane olarak kullanacağız" demiş, üniversitelerde uzaktan eğitim uygulanacağını açıklamıştı.
Erdoğan'ın konuşmasının ardından Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üniversitelerin 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminin uzaktan öğretim yoluyla tamamlanacağını duyurmuştu: "Kahramanmaraş merkezli deprem afetinin ülke genelindeki etkileri nedeniyle Yükseköğretim Kurulu tarafından 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminin uzaktan öğretim yoluyla tamamlanmasının uygun olduğuna karar verilmiştir. Uzaktan öğretime ilişkin ayrıntılar, bu kapsamda alınacak tedbirler, tıp, diş hekimliği gibi sağlık programları ile staj ve işyeri eğitimi ve benzeri hususlar ayrıca değerlendirilip önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacaktır."
YÖK, bahar döneminin 20 Şubat'ta başlayacağını ilan ettikten sonra uzaktan eğitimle ilgili olarak uygulamaya ilişkin ayrıntıları 19 Şubat'ta bir açıklamayla duyurmuştu
TIKLAYIN-YÖK, öğrencilerin sorularını yanıtladı | Uzaktan eğitim yeniden değerlendirilecek
YÖK 22 Şubat'taki bir başka açıklamayla yeni ortaya çıkan soruları da yanıtlayarak özel öğrencilik ve hibrit eğitimle ilgili tereddütleri gidermeye çalışmıştı.
Ancak, öğrenciler, öğrenci aileleri, eğitim akdemisyenleri ve eğitim sendikaları YÖK kararını, depremzedelerin barınmasına yardımcı olamayacağı gibi, eğitimi de telafi imkansız bir biçimde sekteye uğratmakla eleştiriyor.
(AEK)