Türkiye Barolar Birliği (TBB), hükümlülerin aydınlatma dışındaki elektrik giderlerinden sorumlu olacağına yönelik yönetmelik hükmünün iptali için Danıştay’a dava açtı.
TBB, mevzuatta elektrik giderlerinin hükümlüden alınabileceğine işaret eden herhangi bir kanun maddesi de bulunmadığını açıkladı: “İdare tarafından kanun ile düzenlenmeyen bir konuda düzenleme yapılması Anayasa’ya aykırıdır.”
Ayrıca, herhangi bir geliri ve çalışma hakkından yararlanması mümkün olmayan, devletin gözetim ve denetimi altında bulunan hükümlülerden elektrik bedeli alınmasına yönelik düzenlemenin, maddi külfetine hükümlülerin ailelerinin katlanması zorunluluğu doğurmasıyla da Anayasa’ya pek çok açıdan aykırılıklar içerdiğini belirtti:
“31 Ocak 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik hükmü ile hükümlülerin temel hak ve özgürlüklerine demokratik bir toplumun gereklerine uygun ve meşru amaçla orantılı olmayan bir şekilde müdahale durumu söz konusudur. Bu nedenlerle, hükümlülerden elektrik gideri alınmasına yönelik düzenlemenin yürütmesinin durdurulması ve iptali talep edilmiştir.”
Ped, sabun, şampuan, iç çamaşırı... |
Mahpuslar hücrelerdeki priz kullanımını, yani TV, buzdolabı, semaver ve kettle gibi aletlerin kullanım ücretlerini kendileri ödüyor. Sadece aydınlatma kuruma ait. Hapishanede ped, kağıt, kalem, bardak, sabun, şampuan, iç çamaşırı, temizlik malzemesi gibi kişisel ihtiyaçlarını ve günlük yemek dışında yemek istedikleri gıdaları da hapishane kantininden ücretiyle alabiliyorlar. Mektup yollamak için PTT ücreti veriyorlar. Kişisel hesaplarına dışarıdan (aile, yakınlar vs) yatırılan paraların karşılığı olarak kendilerine harcamalarda kullanılmak üzere hesap kartı veriliyor. Harcamalarını bu hesap kartıyla yapıyorlar. Hücrelerinde kullandıkları televizyon, buzdolabı, semaver, şifonyer, kettle, radyo gibi ihtiyaçlarını da yine ücretini ödeyerek satın alıyorlar. |
TIKLAYIN - Hapishanede de faturasını ödeyemeyenin elektriği kesiliyor
TIKLAYIN - Hapishanede de elektrik faturası üçe katlandı
TIKLAYIN - “Elektrik, insan onuruna yakışan bir yaşam için temel ihtiyaç”
(AS)