*Fotoğraf: AA
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'nun görüşmesine ilişkin Türkiye Barolar Birliği (TBB) açıklama yaptı.
TIKLAYIN - "Reform, yargı bağımsızlığıyla gerçekleşir"
Açıklamaya göre, Feyzioğlu yapılan görüşmede, Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında bugüne kadar önemli adımlar atıldığını ifade etti.
"1102 avukattan görüş alındı"
TIKLAYIN - "Reform söylemi, ekonomiyi canlandırma hamlesi"
Anadolu Ajansı'nın haberine göre Feyzioğlu, çalışma için baro başkanları toplantılarında, genel kurullarda ve meslek örgütü faaliyetlerinde, adli yıl açılış konuşmalarında yaptıkları açıklamalarda dile getirdikleri konuları derlediklerini ifade etti.
1102 avukattan gelen görüşleri de tek tek okuduklarını ve değerlendirdiklerini aktaran Feyzioğlu'nun sorunlar ve çözüm önerilerine yönelik reform önerilerinden öne çıkan birkaç madde şöyle;
* İlk yargı reformu paketi kapsamında TBMM'ce yapılan kanun değişikliği ile yürürlüğe giren hukuk alanındaki mesleklere giriş sınavından geri adım atılmamalı, 2019'da hukuk fakültelerine kayıt yaptıran öğrencilerden başlamak üzere hukuk fakültesi mezunlarının bu sınava tabi olacağı sürekli vurgulanarak hukuk fakültelerinin eğitim-öğretim kalitelerini artırması zorunluluğuna işaret edilmelidir.
"Yeni hukuk fakültesi açılmamalı"
* İlk yargı reformu paketi çerçevesinde, hukuk fakültelerine girişte aranan eşiğin 100 bine ve ardından 80 bine yükseltilmesinde büyük fayda vardır. Mevcutlar, arzu edilen seviyeye gelinceye kadar, uzun bir süre yeni hukuk fakültesi açılmamalıdır.
TIKLAYIN - "Yasada değil uygulayıcılarda reforma ihtiyaç var"
* Hakim ve savcı yardımcılığı kurumu getirilmelidir. Avukat, hakim ve savcı olmak isteyen herkese hukuk fakültesi mezuniyeti sonrasında YÖK tarafından görevlendirilen az sayıda üniversite bünyesinde özel açılacak yüksek lisans programını tamamlama zorunluluğu üzerinde çalışılmalıdır.
* Vatandaşların adalete erişimini sağlamak ve güçlendirmek açısından hukuki himaye sigortası üzerinde çalışılmalıdır. İstinaf kanun yolunda hükümlerin kesinleşmesi için öngörülen sınırlar, temyiz kanun yoluna gidilebilecek hükümlerin sayısını arttıracak şekilde düşürülmelidir.
* Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesinin bireysel başvurularda verdiği ilkesel nitelikteki kararlara uygun karar verme, hakimlerin terfisinde mutlaka dikkate alınmalıdır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarıyla bağlılık ilkesinin uygulamada yıpranmamasına özen gösterilmelidir.
Kariyer ofislerinin açılması
* Stajyer avukatlara avukat yanında ücretli ve sigortalı çalışma hakkı tanınması angarya yasağını ihlal boyutlarına varan önemli bir insan hakları sorununun çözümüne katkı sağlayacaktır.
* Baroların, stajyer avukatların iş bulmalarını veya kendi bürolarını açmalarına yardımcı olmak için 'kariyer ofisleri' açması planlanmalıdır.
* Serbest avukatların emekli maaşları 1800 TL civarındadır. Aynı süre çalışıp emekli olmuş bir hakimin ise emekli maaşı yaklaşık 7 bin TL'dir. Şu durumda avukatların emekli maaşıyla asgari ihtiyaçlarını dahi karşılama imkanları yoktur. Bu durum çözülmelidir.
* Avukatlık hizmetinin her kaleminde KDV'nin düşürülmesi, vatandaşlarımızın adalete erişim hakkını güçlendirecektir. (SO)