Mahkeme, Battaniyecilik Atölyesi'nin açılışında yaşananları anlatan "Kazan Dairesinden, Aziz Nesin'in Kazan Töreni..." haberinden Siirt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Asaf Varol'un Siirt Mücadele gazetesi sahibi Cumhur Kılıççıoğlu'na açtığı davayı reddetti.
Muş Milli Eğitim Müdür Vekili Yavuz İçyer'in kendi atamasını kendisinin yaptığını iddia eden Muş Haber 49 gazetesi sahibi Emrullah Özbey'e açılan 10 bin YTL'lik tazminat davası da reddedildi.
Kılıççıoğlu: Sadece eleştirmedik, hoş yönleri de aktardık
Siirt ve Dicle Üniversiteleri'nde görev yapan öğretim üyelerinin art arda dava açtıkları 53 yıllık gazeteci Cumhur Kılıççıoğlu, Siirt Sulh Hukuk Mahkemesi'nde 6 bin YTL'lik tazminat istemiyle yargılanan davadan kurtuldu.
26 Mart'ta devam edilen yargılamaya davalı gazeteci Kılıççıoğlu ile avukatı M. Ali Özel ve davacı Varol'un avukatı İsa Erdemci katıldı.
Duruşmada söz alan Kılıççıoğlu, "Yazımda sadece eleştiride bulunmadım, hoşumuza giden yönlere de değindim. Kadınların kurdeleyi kesmesi çok sayıda kadın olmasına rağmen bir jesttir. Size, törenle ilgili üniversitede hazırlanmış broşürü ve Siirt'teki lisenin hazırladığı Siirt Battaniyesi hakkındaki araştırmayı sunuyoruz. Böyle bir broşürü üniversiteye yakıştıramadığımı belirtiyorum. Dava reddedilsin" dedi.
Erdemci'nin "dava kabul edilsin" yönündeki talebini de dinleyen Hakim Esra Acar, davanın reddine karar verdi.
Prof. Varol: Aşağılayıcı bir tavırla haber yapıldı
Gazetenin 07 Ocak 2008 tarihli sayısında imalathaneyle ilgili çıkan habere tepki gösteren Varol, "gerçekdışı ifadelere" yer verildiği ve haberin "aşağılayıcı bir tavırla" yapıldığını savunmuştu.
Tezgahların Halk Eğitim Merkezi'nden sökülerek getirilmediği, broşürlerin de masraf yapılmadan kendi imkanlarıyla hazırlandığını belirten Varol, üniversitenin cezalandırdığı öğrenciler için "şefkat bekliyoruz" nitelemesinde bulunulmasına da tepki göstermişti.
Cumhur: Eleştirilerimiz kamunun haber alma hakkı gereğidir
Buna cevap veren Kılıççıoğlu, "Davacının kişilik haklarını ihlal, şeref ve onuruna saldırı olarak nitelendirilebilecek hiçbir kelime dahi yok. Basın özgürlüğü hakkı gereksiz ve aşırı alınganlıklara feda edilemez" demişti.
Emrullah Özbey hakkındaki dava da düştü
19 Şubat'ta davayı reddeden Muş Asliye Hukuk Mahkemesi, Emrullah Özbey'in, 5 Ocak 2005'te çıkan "Bu kafayla bu memleket düzelmez" ve "Bu ne perhiz ne lahana turşusu" başlıklı haberlerle bir gerçeğe değindiğini, haberlerin yayımlanmasında kamu yararı bulunduğunu ve haberlerin de güncel olduğunu bildirdi.
Mahkeme, İçyer'le ilgili atamalar nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun inceleme yaptığı ve 11 Şubat 2005 tarihinde rapor düzenlenerek İçyer dahil bazı yöneticiler için soruşturma izni verildiğine işaret etti.
Mahkeme, yapılan soruşturma sonunda açılan davanın da Muş 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam ettiğini kaydetti. (EÖ/GG)