Temiz Giysi Kampanyası, Tayland’da 1388 taşeron işçinin maaş ve tazminatlarını ödemeyi reddeden Victoria’s Secret’ı Türkiye’de protesto etti.
“Victoria’nın sırlarını açığa çıkaracağız” diyerek işçilerin mesajını içeren bir kutuyu Cevahir AVM’deki Victoria’s Secret mağazası müdürüne verdi.
İşçilerle dayanışmada olduklarını belirten Temiz Giysi Kampanyası Victoria's Secret’ı işçilerin hakkını ödemeye çağırdı.
Temiz Giysi Kampanyası daha sonra şu açıklamayı yaptı:
>> Pandemi dönemi boyunca global moda markaları birçok farklı ülkede bulunan tedarik zincirinde hiçbir sorumluluk almadan işçilerini ortada bıraktılar. Oysa bu işçilerin ürettiği üründen en fazla payı bu markalar aldılar. Victoria's Secret gibi milyar dolar değerinde bir global markanın üç kuruşa çalışan işçilerin tazminatlarına göz koyması hem sektör adına hem insanlık adına utanç verici.
>> Bir yandan dünyada toplumsal cinsiyet eşitliğine önem verdiklerini; reklamlara milyon dolarlar harcayarak kapsayıcı olduklarını ve beden olumlamasını teşvik ettiklerini dile getirdiler. Markayı uzun süre temsil eden ‘melekler’ yerine daha farklı alanlardan girişimci Priyanka Chopra Jonas, Brezilyalı trans birey Valentina Sampaio, LGBTQIA+ aktivisti ve profesyonel futbolcu Megan Rapinoe’yu reklamlarına dahil ettiler. Marka, kadın hakları gibi toplumsal hassasiyet içeren konuları satış stratejisi olarak kullanmakta. Biliyoruz ki kadınların güçlenmesi isteniyorsa, önce hakları verilmeli. Victoria’s Secret de samimiyse kadın işçilere haklarını vererek başlayabilir.
Tayland’daki işçilerin hak mücadelesi
Mart 2021'de Tayland’da Brilliant Alliance fabrikası habersiz bir şekilde kapandı ve çoğunluğu kadın olan 1388 işçi maaşları ödenmeden ve tazminatsız olarak işten çıkarıldı.
Fabrika Victoria's Secret’e taşeron olarak üretim yapıyordu. Birçoğu 15 yıldır Victoria's Secret ürünlerini üreten işçiler toplamda 7,81 milyon dolar alacaklarını alamadan sokakta kaldı.
Taylandlı yetkililer, aynı dönemde işçilerin kıdem tazminatlarının ödenmesine ve ödenmeyen maaşlar için de işçilere tazminat verilmesine hükmetti. 242 milyon baht’lık ödeme (bugünün kuruyla yaklaşık 7,48 milyon dolar) için 30 gün süre verdi. Ancak bugün itibariyle ne fabrika ne de Victoria's Secret işçilerle bir ödeme yapmış değil.
Tayland yasaları, şirketlerin kapanmadan bir ay önce bildirimde bulunmalarını ve ödenmemiş tüm maaşları, ikramiyeleri ve kıdem tazminatlarını ödemelerini şart koşuyor.
#payyourworkers’in bir parçası
Clean Clothes Campaign ağının başlattığı #payyourworkers kampanyası, global ölçekte tekstil işçilerinin insan onuruna yakışır bir şekilde pandeminin etkilerinden korunmasını ve işçi hakları ihlallerinin önüne geçilmesini amaçlıyor.
Dünya çapında 35 milyon tekstil işçisi, dünyanın en düşük ücretleri ile çalışıyor. Pandeminin başlangıcından bu yana, hazır giyim işgücünün yaklaşık yüzde 10'u işten çıkarıldı. Milyonlarca işçi de kovulma riskiyle karşı karşıya ve aylardır maaşlarının tamamını alamamış durumda.
Bu işçilerin büyük çoğunluğu, işçi haklarına saygı duyulmayan işyerlerinde çalışan ve büyük bir güç dengesizliğine maruz kalan kadınlar. Birçoğu, pandemi ile şiddetlenen ekonomik kriz nedeniyle öğün atladığını, yiyecek satın almak için borç para aldığını ve aileleri için sebze veya et almaya zorlandığını belirtiyor.
#Payyourworkers kampanyasının markalar ve perakendecilerden talepleri ise şunlar:
- Pandemi süresince kıyafetleri üreten işçilere ücretlerinin tamamı ödenmeli.
- Bir kıdem tazminatı fonu oluşturulmalı, fabrikaların iflas durumunda, işçilerin bir daha asla beş parasız kalmaması sağlanmalı.
- İşçilerin örgütlenme ve toplu pazarlık hakkı korunmalı.
(HA)