Tayland’ın başkenti Bangkok’ta hükümet karşıtı göstericilerin işgal alanına yakın bir caddede dün gerçekleşen bombalı saldırı sonucunda ölü sayısı üçe çıktı. 22 kişi de yaralandı.
Saldırıda hayatını kaybedenler 6 yaşında bir kız çocuğu ve 4 yaşındaki oğlan kardeşi ile 59 yaşında bir kadın. Yaralananlar arasında 5 yaşında komada olan bir kız çocuğu ve 9 yaşında şu an yoğun bakımda tutulan bir oğlan çocuğu da var.
Taylan Ordusu şefi Prayuth Chan-ocha, son dört günde üç bombalama ve birçok çatışma yaşanması üzerine bugün yaptığı bir açıklamayla ordunun ülkedeki siyasi krize kesinlikle karışmayacağını açıklarken, hükümet ve protestoculara diyalog çağrısı yaptı.
Bombalı saldırıyı kimin gerçekleştirdiği netleşmemiş olsa da, ülkedeki kutuplaşma nedeniyle protestocular ve hükümet destekçileri arasındaki sivil çatışmadan kaynaklandığı düşünülüyor.
Hükümet yanlısı “Diktatörlüğe Karşı Demokrasi Cephesi” adlı grubun liderleri Pazar günü yaptıkları açıklamada, protesto liderlerinden Suthep Thaugsuban’un “icabına bakacaklarını” söylemiş, “Bu kavga, hepsinden daha sert olacak” demişti.
UNİCEF’ten “çocuksuz işgal alanı” çağrısı
Cumartesi akşamı, protesto alanına düzenlenen silahlı saldırıda 5 yaşında bir kız çocuğu da hayatını kaybetmişti. Toplamda üç çocuğun hayatını kaybetmesi ve iki çocuğun ağır ayralanmış olması nedeniyle UNİCEF bir açıklama yaptı.
UNİCEF açıklamasında, daha fazla çocuğa zarar gelmesini önlemek için barikatların içinin ve çevresinin “çocuksuz alanlara” çevrilmesi gerektiğini söyledi. Örgüt, hükümete, hükümet destekçilerine, hükümet karşıtı protestoculara ve tüm ebeveynlere çocukların protesto alanlarına girmelerini engellemeleri yönünde çağrı yaptı
Gazeteci örgütlerinden saldırıya tepki
Tayland Gazeteciler Cemiyeti, Tayland Televizyon Gazetecileri Derneği, Ulusal Basın Konseyi ve Tayland Haber Yayıncılığı derneği, hükümeti barışın sağlanması için sorumluluk almaya çağırdı.
Hükümetin sorumluları yargı önüne çıkarması gerektiğini söyleyen gazeteciler, hükümet yanlısı grupları da örgütlenme haklarını anayasaya uygun ve barışçıl biçimde kullanmaya, şiddete başvurmamaya çağırdı. Medyanın da tüm siyasi güçlerle eşit mesafede olması gerektiğini belirtti.
Taylandlılar neden sokakta?
Tayland’da hükümet karşıtı göstericiler Kasım 2013’ten beri sokaktalar. Ağırlıklı olarak Bangkok’ta sokakta olan protestocular hükümet karşıtı orta sınıflardan oluşuyor. Başbakan Yingluck’ın destekçileri ise kuzey kırsalı ve kuzeydoğu bölgesinde yoğunlaşıyor.
Bangkok’da ana alterleri işgal eden protestocular, başbakan Yingluck’ın istifasını ve milyarder kardeşi Thaksin Shinawata’nın ülke siyaseti üzerindeki etkisinin son bulmasını istiyorlar.
30 Kasım’da başlayan protestolarda toplam 20 kişi hayatını kaybetti, 718 kişi yaralandı.
Tayland 2010’da Thaksin Shinawata’nın “kırmızı gömlekliler” adıyla anılan destekçileri, yani Diktatörlüğe Karşı Demokrasi Cephesi üyelerinin dönemin Demokrat Parti hükümetini (şu anda ana muhalefet partisi olan) devirmek için Bangkok’ta sokağa çıktığından beri yaşanan en kanlı krizini yaşıyor. 2010’da hükümet protestonun sonlanması için askerleri göndermiş, 90 kişi ölmüş, 2 bin kişi ise yaralanmıştı. (ÇT)
* Bu haberi Bangkok Post, Nationmultimedia.com ve The Guardian’dan derledik.