Amasya Bağımsız Milletvekili Mustafa Sayar, Meclis'te farklı siyasi partilerin milletvekillerinin de imzaladığı araştırma önergesini önümüzdeki günlerde Meclis Başkanlığı'na sunmaya hazırlanıyor.
Sayar, Beyazıt Meydanı'nda 23 Eylül 1969 tarihinde öldürülen Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencisi Taylan Özgür'ün faillerinin hâlâ bulunamadığına dikkat çekti; aydınlatılamayan cinayetlerin toplumsal barışa zarar verdiğini belirtti.
Sayar: Üzerine gidilirse mutlaka aydınlatılacağını düşünüyorum
NTV'nin haberine göre Sayar komisyon kurulması ile ilgili girişimi hakkında şunları söyledi:
"İmzalar hemen hemen toplandı. Basından izlediğim kadar olayı sahiplendik. Türkiye'de bu toplumun filizleri öldürülüp, katilleri aramızda geziyorsa bu memlekette demokrasinin varolduğunu ileri sürmenin çok anlamlı olmadığını düşünüyorum. Kimlerin imza verdiğini 20'yi geçtikten sonra açıklamak istiyorum. Çünkü bizim ANAP grubundan, AKP'den CHP'den arkadaşlarımız var.
"Gruplarından bir zorlama olmasın diye, arkadaşları zorda bırakmamak için isimlerini açıklamak istemiyorum. Salı veya Çarşamba günü imzalar tamamlanacak. Adaletin tecellisi için birşeyler yapmak lazım. Ben 1969'da üniversiteye başladım. Onlardan sonra gelen kuşağız. Birçok yürüyüş ve panalde saygı duruşunda bulunduğumuz, bu toplumun filizlerinden biriydi Taylan Özgür. Cinayetin aydınlanmasını bir vazife olarak kabul ediyorum. Üzerine gidilirse mutlaka aydınlatılacağını düşünüyorum."
ODTÜ öğrenci Taylan Özgür, 1969 yılının 23 Eylül günü İstanbul Üniversitesi öğrenci birliğinin Beyazıt'taki kongresi sırasında arkadan kurşunlanarak öldürülmüştü. Taylan Özgür'ün katili olarak Lisan Çakıcı adlı bir polis memuru yargılanmış, delil yetersizliğinden beraat etmişti.
1990 yılında emekli Kurmay Yarbay Talat Turhan, Gazeteciler Cemiyeti'nde bir açıklama yaparak, "Cinayeti devlet işlemiştir, Taylan Özgür'ü polis değil, 1969 yılında üsteğmen olan, şimdi de üst düzey bir görevde bulunan bir general tarafından öldürüldü" demişti.
Taylan Özgür'ün ablası Hale Özgür Kıyıcı yıllardır kardeşinin katilinin bulunmasını için mücadele ediyor.
Kıyıcı, daha önce Meclis Başkanlığı'na başvurarak araştırma komisyonu kurulmasını istemişti.
Meclis Kıyıcı'ya, "Araştırma Komisyonu kurulması ve TBMM içtüzüğü gereğince Meclis tarafından araştırma yapılabilmesi için siyasi parti gruplarından en az 20 milletvekilinin önerge vermesi ve önergenin de TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesi gerektiği" yanıtını vermişti. (KÖ/TK)